ГоловнаЕкономікаДержава

Верховний Суд назвав "винних" у відстроченні справи Суркісів

Судді поскаржилися у ВРП з приводу втручання у свою роботу.

Верховний Суд назвав "винних" у відстроченні справи Суркісів
Фото: Макс Требухов

Вища рада правосуддя оприлюднила скаргу суддів Верховного Суду, які розглядали справу про вклади сім'ї Суркісів у ПриватБанку і законність процедури bail-in.

Її текст доступний на сайті ВРП.

Судді заявили про втручання у свою діяльність низки осіб на чолі з генеральним прокурором Іриною Венедіктовою.

"23 квітня 2020 року як позицію Офісу генерального прокурора оприлюднила і генпрокурорка, яка фактично протиставила судову владу суспільству і загалом державі. З виступу складається відчуття, що єдиним захисником суспільства і держави виступає прокурор, яка вже визначила, хто в цій справі правий, а хто - ні. В умовах, коли навколо цієї справи відверто проглядається обурення громадянських почуттів і спроби принизити суд, такі заяви навряд чи можуть вважатися прийнятними", - сказано в документі.

Венедіктова за кілька днів до засідання заявила, що Офіс генерального прокурора в цій справі стоїть на боці ПриватБанку, Кабінету Міністрів і Національного банку України.

Крім того, у своїй скарзі судді згадують одного з лідерів партії "Демократична сокира" Антона Швеця, уболівальників футбольного клубу "Динамо Київ" і члена наглядової ради ПриватБанку Романа Сульжика. "Прямо шекспірівський вибір стоїть перед суддями, які будуть слухати апеляцію Привату в понеділок: читати шикарну статтю Юлії Самаєвої чи рахувати гроші Суркісів?" - написав той напередодні засідання суду.

Нагадаємо, 27 квітня Велика палата Верховного Суду відклала справу про вклади Суркісів у ПриватБанку в зв'язку зі зверненням до Вищої ради правосуддя і Офісу генпрокурора з приводу втручання в діяльність суддів, пов'язану з розглядом цієї справи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram