ГоловнаЕкономікаДержава

Щуцький: митниця не дозволить МГЗ порушувати закон і наражати людей на небезпеку

Щуцький стверджує, що Миколаївський глиноземний завод є епіцентром екологічної катастрофи.

Щуцький: митниця не дозволить МГЗ порушувати закон і наражати людей на небезпеку
Фото: пресс-служба

Керівництво Миколаївського глиноземного заводу, звинувачуючи Чорноморську митницю в зупинці підприємства, маніпулює фактами та свідомо зміщує акцент на соціальний аспект, який насправді виник із їхньої подачі. Про це написав виконувач обов'язків керівника Чорноморської митниці Олександр Щуцький на своїй сторінці в Facebook, передає РБК-Україна.

"Хочу ще раз акцентувати увагу на тому, що митниця не зупиняє роботу підприємства. Натомість, наші вимоги дуже прості – МГЗ має подати сировину в режимі імпорту і якомога швидше прийняти рішення щодо належної утилізації червоного шламу, або вивезення токсину з митної території України", – написав Щуцький.

За його словами, подача товарів в інший митний режим не відбувається день у день. Відповідно до ст. 161 Митного кодексу підприємство повинно завершити розпочаті операції з переробки протягом 20 днів від дати відкликання дозволу й вивезти товари, поміщені в митний режим або заявити їх в інший митний режим, у строк до 30 днів із дати відкликання дозволу на перероблення.

"Після виходу мого інтерв'ю ми навіть проводили консультації з представниками заводу, акцентуючи увагу на тому, що в разі виконання вимог митниці, зокрема належної утилізації червоного шламу – робота підприємства буде відновлена, але й у цьому випадку жодних дій збоку МГЗ не відбулось", – додав Щуцький.

Щодо соціальної напруги в регіоні, яку за словами керівництва МГЗ створює митниця, Щуцький стверджує, що саме підприємство є епіцентром екологічної катастрофи, і може залишити не лише сотні людей без роботи, а стати наслідком куди більших проблем для всього регіону.

"На території заводу є дуже велика кількість надзвичайно токсичних відходів – червоного шламу. Саме такий червоний шлам став причиною катастрофи на глиноземному заводі в Угорщині, у результаті чого два населених пункти були вщент знищені, а всі відходи потрапили в Дунай. Однак, кількість червоного шламу на території МГЗ у десятки разів більша! І таку кількість речовини просто не можливо належним чином утилізувати на шламосховищах МГЗ. Тому всі їхні коментарі про те, що "зберігання червоного шламу в шламосховищах – найнебезпечніший шлях" – маніпуляція! Керівництво заводу свідомо вводить людей в оману, прикриваючись соціальними ініціативами та закриваючи очі на очевидну проблему. Щобільше, вони підбурили людей до флешмобу на захист дій підприємства, але самі не можуть сказати правду людям – хто насправді стоїть за заводом, і що йому просто начхати на здоров'я й життя людей, і скільки насправді кінцевий бенефіціар МГЗ заробляє на схемах на заводі", – запевняє Щуцький.

В. о. керівника Чорноморської митниці запевняє, що суди та керівництво міста "роками свідомо закривали очі на цей безлад".

"Про що говорити, якщо менеджмент заводу навіть правду про свого власника сказати не може. Вони досі стверджують, що Дерипаска не є власником МГЗ і немає до нього стосунку, у той час, як російські ЗМІ пишуть, що Миколаївський глиноземний завод входить до UC Rusal Дерипаски. Невже вони не розуміють, що власнику однаково, що буде з заводом і областю в найближчій перспективі. І його можна зрозуміти, адже схеми з ухилянням від митних платежів приносять йому мільярди. Тому йому, загалом, байдуже на червоний шлам, який накопичується на заводі, на людей, які точно втратять роботу, коли там станеться непоправне й на здоров'я мешканців області, які будуть просто отруєні цими відходами. Своє на цьому він уже заробив і поки що продовжує заробляти", – написав Щуцький.

Він наголошує, що не можна дозволяти ні російським олігархам, ні будь-кому іншому порушувати закон і наражати людей на небезпеку.

"Я не можу закривати на це очі й піддаватися маніпуляційному впливу МГЗ і схвалювати явно "незрозумілі" мотиви суддів Миколаївського окружного адміністративного суду, який своїми діями підтримує злочинців. Митниця не буде відступати й доведе справу до кінця – закон має бути для всіх один. Бізнес має працювати виключно в рамках чинного законодавства і встановлених державними органами екологічних норм", – резюмував Щуцький.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю РБК-Україна керівник Чорноморської митниці Олександр Щуцький повідомив про порушення МГЗ і приховування підприємством фактичного технологічного процесу.

Окрім того, керівник Чорноморської митниці звинуватив російського олігарха Олега Дерипаску в ухиленні митних платежів.

Своєю чергою, за даними російських ЗМІ, Миколаївський глиноземний завод, що входить до UC Rusal, з 30 квітня припиняє виробництво через блокування надходжень бокситової сировини в порту Чорноморської митниці.

Раніше Щуцький розповів про нові схеми контрабандистів, які почали більш майстерно ухилятися від митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, та проблеми на шляху впровадження реформи митниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram