ГоловнаЕкономікаДержава

Обмеження щодо зміни постачальника гальмують запуск ринку газу для населення - Коболєв

У Нафтогазі сподіваються, що НКРЕКП ліквідує неринкове монопольне обмеження для приватних газзбутів.

Обмеження щодо зміни постачальника гальмують запуск ринку газу для населення - Коболєв
Фото: Макс Левин

Якби НКРЕКП ухвалила рішення та дозволила споживачу вільно змінювати своїх постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо в газзбутів, могли б обрати іншого постачальника. Отже, уже почав би формуватися конкурентний ринок. Про це розповів в інтерв’ю газеті «День» голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Та поки що ми, на жаль, майже не продаємо без посередників газ кінцевому українському споживачу в категорії населення, тому що постачальник просто не дає можливості своїм клієнтам піти від нього, посилаючись на ті чи інші борги. З’ясувати історію та походження цих боргів в основному дуже складно, але процес зміни постачальника вони блокують, – повідомляє очільник "Нафтогазу", – Тому це обмеження потрібно терміново знімати. Цей крок зробить ринок для населення прозорим, цивілізованим і конкурентним. А це також ще більше знижуватиме ціни».

У "Нафтогазі" сподіваються, що найближчим часом Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) дослухається до пропозицій і ліквідує неринкове й фактично монопольне обмеження для приватних газзбутів.

«Якби регулятор – НКРЕКП – ухвалив рішення й дозволив споживачу вільно змінювати своїх постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо в нинішніх газзбутів, могли б обрати іншого постачальника. Отже, уже почав би формуватися конкурентний ринок. Чим більше буде постачальників, тим більшою буде пропозиція та відповідно меншою буде й ціна для українського домогосподарства», - впевнений голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України продовжив для НАК «Нафтогаз» дію спецзобов’язань із продажу газу для потреб населення та релігійних організацій до 1 липня 2020 року, для виробників теплової енергії – до 1 травня 2021 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram