ГоловнаЕкономікаДержава

На Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів

За словами в.о. голови митниці, контрабанді вистачить ресурсів на будь-яку "війну" проти митниці.

На Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів
Фото: rbc.ua

Багато контрабандистів почали більш майстерно уникати митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії чи занижену вартість товарів, що складно перевірити. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив Олександр Щуцький, виконувач обов'язків керівника Чорноморської митниці, яка об'єднує Херсонське та Миколаївське відділення.

"Багато контрабандистів почали більш майстерно маскуватися й ухилятися від митних платежів. Якщо раніше вони працювали за принципом "завезли товар, спробували його замаскувати, "переміксувати" з іншим товаром і т.д.", то зараз працюють майстерніше", - сказав Олександр Щуцький.

За його словами, при цьому контрабандистам не обов'язково змовлятися з митниками.

"Коли псевдоофіс розташований десь у Китаї чи Туреччині, який формує партію товару, його ціну і цей "пакет" подають до оформлення - не обов'язково когось підкуповувати. Боротьба з такими контрабандистами - це досить тонка інтелектуальна робота", - додав Щуцький.

На уточнювальне запитання, чи готова нова митниця до такої інтелектуальної роботи, Щуцький заявив, що готова, але для цього потрібен час.

"Тому що іноземні партнери по-різному допомагають у цій боротьбі. Деякі запити, які ми відправляємо в той самий Китай, в більшості випадків залишаються без відповіді. У результаті митниця змушена використовувати інші механізми і знаходити факти, які підтверджують, що ціна була занижена або ще гірше – до нас заїхав не той товар, який виїжджав із країни-експортера. Крім того, потрібно розуміти, що контрабанда в Україні формувалася не протягом місяця чи двох, багато контрабандистів за ці роки вже встигли стати мультимільйонерами. Їм ресурсів вистачить на будь-яку "війну" проти митниці", - підсумував в.о. начальника Чорноморської митниці.

Нагадаємо, Чорноморська митниця була зареєстрована Міністерством юстиції України 16 листопада 2019 року. Того ж дня Олександра Щуцького було призначено виконувачем обов'язків Чорноморської митниці.

За словами голови Державної митної служби України Максима Нефьодова, усі 16 начальників об'єднаних митниць були призначені тимчасово виконувачами обов'язків.

Як писало РБК-Україна, раніше Максим Нефьодов заявив про погрози, які надходять керівникам митниці з боку криміналітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram