Державна служба статистики запровадила нову методику розрахунку інфляції.
Зміни методології набули чинності з 2 січня 2020 року.
Тепер враховуються показники тільки в обласних центрах і деяких містах.

Зокрема, з 2020 року Держстат для розрахунку індексу споживчих цін враховує дані з Кривого Рогу (Дніпропетровська обл.), Маріуполя, Краматорська (Донецька обл.), Мукачева (Закарпатська обл.), Білої Церкви, Броварів (Київська обл.), Сєвєродонецька та Лисичанська (Луганська обл.).
Раніше методологія розрахунку передбачала використання даних з 3-5 населених пунктів у кожній області.



Також Держстат оновив структуру індексу споживчих цін.
Вага продовольства в кошику інфляції знижена з 45,4% до 44,7%. Вага житлово-комунальних послуг в структурі індексу підвищена з 4,9% до 5,4% (зокрема газу з 1,25% до 1,39%).
Підвищено також вагу автомобілів як товару з 2,4% до 2,8%, автотранспорту як послуги - з 2,35% до 3,2%, тоді як частка паливно-мастильних матеріалів знижена з 3,85% до 3,15%.
Як повідомлялося, в січні 2020 року інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 3,2%, порівняно з 4,1% у січні 2019-го.
НБУ прогнозує, що за підсумками 2020 року рівень інфляції не перевищить 5%.