ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змоделював економічну ситуацію при курсі 27 грн за долар

Регулятор вважає, що ревальвація не нашкодила економіці.

НБУ змоделював економічну ситуацію при курсі 27 грн за долар
Фото: Макс Требухов

Національний банк вважає, що при курсі 27 гривень за долар темпи інфляції в Україні були б набагато вищими, а переваги для експортних галузей були б нетривалими.

Про це йдеться у свіжому інфляційному звіті, оприлюдненому 6 лютого.

"Згідно зі симуляціями на основі квартальної прогнозної моделі, в разі фіксації обмінного курсу гривні з квітня 2019 року на рівні 27 грн за дол. інфляція на кінець року все ще суттєво перевищувала б цільовий діапазон не тільки наприкінці 2019 року, але і в 2020-му", - йдеться в ньому.

За такого сценарію реальний ВВП збільшувався б трохи швидше - на 0,1 п.п в 2019 році і на 0,3 п.п в 2020 році.

"Але переваги для зростання швидко вичерпалися, а в довгостроковому періоді економіка зазнала би втрат", - впевнені в НБУ.

Нацбанк упевнений, що зміцнення гривні відповідає стану економіки, а втрати експортерів від ревальвації були значно нижчими порівняно з втратами від погіршення зовнішньої кон'юнктури.

НБУ підрахував, що втрати металургійної галузі від падіння світових цін становили $1 млрд, а від зміцнення курсу гривні - 9,3 млрд грн. При цьому металурги заощадили на імпорті 4,2 млрд грн за рахунок ревальвації.

Ревальвація гривні на тлі зростання зарплат в Україні стримує трудову міграцію, вважають у НБУ.

Негативно ревальвація вплинула на державний бюджет, 40% доходів якого залежать від імпорту. Але заощадити уряд зміг на обслуговуванні валютного боргу і закупівлі імпортних ліків. Тому чисті втрати бюджету через сильну гривню склали 23 млрд грн, або 2,3% доходів держбюджету.

Нагадаємо, що курс долара в Україні, який навесні 2019 року сягав близько 27 гривень, зараз на позначці нижче 25 гривень. У грудні він узагалі падав до 23,2 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram