ГоловнаЕкономікаДержава

Радник прем'єра Юрій Голик розповів про джерела фінансування дорожньої галузі

Новим джерелом для дорожніх робіт стануть гроші, отримані від "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

У 2020 році на ремонт і будівництво доріг буде виділено рекордну суму. Загалом ідеться про більш ніж 70 млрд гривень. Про джерела фінансування дорожньої галузі розповів радник прем'єр-міністра Юрій Голик у фейсбуці.

Юрій Голик
Юрій Голик

У першу чергу, нагадує Голик, ідеться про кошти Дорожнього фонду, в якому закладені кошти і для потреб "Укравтодору", який ремонтуватиме дороги національного та міжнародного значення, і для облдержадміністрацій, які мають привести до ладу дороги обласного значення.

"Дорожній фонд і 31,5 млрд у ньому на дороги "Укравтодору" і 22 млрд на дороги ОДА. Це раз", - пише Голик.

Ще одним джерелом фінансування стануть кредити "Укравтодору", забезпечені державними гарантіями. Нагадаємо, закони, що дозволяють залучати позабюджетне фінансування під держгарантії нещодавно підписав президент.

"19,5 млрд державних гарантій, відповідно до двох підписаних учора президентом законів. Це два", - продовжує Голик.

І новим джерелом для дорожніх робіт стануть гроші, отримані від "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу. З ініціативою направити частину газпромівських коштів на дороги виступив президент Володимир Зеленський.

Втім і це ще не повний перелік джерел фінансування.

"Гроші МФО на дороги "Укравтодору", а це близько 700 млн євро, які підписані вже. Це чотири. І проєкт ЄБРР - 300 млн євро на дороги категорії Т у декількох областях. Це п'ять", - пише радник прем'єра.

Перераховані кошти дозволять відремонтувати і побудувати в 2020 році рекордну кількість кілометрів доріг.

"Якщо ми хочемо хороші дороги і швидко, потрібно робити саме те, чого ніхто ніколи раніше не робив. При цьому швидко", - зазначає Голик.

Раніше повідомляли, що для прискорення процесу будівництва уряд прийняв рішення скоротити бюрократичну складову і дозволив підрядникам не чекати дозволу на початок робіт від Державної архітектурно-будівельної інспекції, а тільки повідомити ДАБІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram