ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ: виконання бюджету в 2020 році видається напруженим

Податкові надходження можуть виявитися меншими, ніж заплановано.

НБУ: виконання бюджету в 2020 році видається напруженим
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк побоюється, що виконання державного бюджету в 2020 році може бути напруженим.

Про це йдеться у свіжому інфляційному звіті, оприлюдненому 6 лютого.

Регулятор відзначає, що закладені в бюджет показники інфляції, обмінного курсу, обсягів підакцизних товарів виглядають "трохи оптимістично".

"Затвердженими параметрами бюджету 2020 року передбачається доволі помірний приріст як доходів, так і витрат бюджету (орієнтовно на 10% порівняно з фактичними значеннями 2019 року), а розмір дефіциту щодо ВВП практично не змінюється і відповідає зобов'язанням перед МВФ. Однак виконання плану за частиною доходів є напруженим", - ідеться у звіті.

НБУ називає "доволі амбіційним" зростання податкових надходжень, яке закладено в бюджеті на рівні 15,9%, і допускає, що надходження від акцизу та рентної плати можуть бути нижчими, ніж заплановані.

Водночас "потужним компенсатором потенційно нижчих, ніж заплановано, податкових надходжень можуть бути надпланові перерахування від НАК "Нафтогаз України".

НБУ також вказує, що можлива економія на імпортних закупівлях і обслуговуванні валютного боргу в зв'язку з більш сильним курсом гривні.

За оцінками Нацбанку, в 2020 році Україна повинна виплатити понад 9 млрд доларів за валютними боргами. Але, порівняно з 2019 роком, загальна фінансова потреба, пов'язана з борговими операціями, трохи знизиться - з 11,7% до 9,9% від ВВП.

Нагадаємо, в січні 2020 року надходження в бюджет виявилися на чверть меншими, ніж планували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram