ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ майже вдвічі скоротив число банків для стрес-тестів у 2020

Стрес-тестування пройдуть 16 банків, на які припадають 44% активів банківської системи.

НБУ майже вдвічі скоротив число банків для стрес-тестів у 2020
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Національний банк України затвердив перелік з 16 банків, які будуть проходити стрес-тестування у 2020 році, тоді як рік тому відповідний список налічував 29 банків.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з інформацією НБУ, додатково до оцінки якості активів стрес-тестування пройдуть 16 банків, на які припадають 44% активів банківської системи, серед яких державні Ощадбанк і Укрексімбанк, приватні Альфа-Банк, Універсал Банк, ПУМБ, ТАСкомбанк, Сбербанк.

У цьому переліку також, як і рік тому, Банк інвестицій і заощаджень, Банк Форвард, Правекс-банк, Банк Кредит Дніпро, банк "Восток", А-Банк, банк "Південний", Мегабанк і МТБ Банк.

"Спочатку їх було відібрано 25 за тими самими критеріями, що й торік: обсяг активів, зважених на ризик, депозитів і кредитів фізичних осіб. Потім ті банки, які за результатами стрес-тестування двічі поспіль - у 2018 і 2019 - не потребували додаткового капіталу, були виключені з переліку, вони будуть проходити тільки оцінку якості активів", - уточнив регулятор.

Минулорічний перелік також включав ПриватБанк, Укргазбанк, Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, ОТП Банк, Credit Agricole Банк, Кредобанк, ПроКредит Банк, Ідея Банк, Індустріал Банк, банк "Глобус", Міжнародний інвестиційний банк. Крім того, в ньому були Укрсоцбанк, який торік приєднали до Альфа-Банку, і Промінвестбанк, який поступово згортає діяльність в Україні.

Центробанк зазначив, що оцінку якості активів 2020 року пройдуть 74 із 75 фінустанов, що мають банківські ліцензії - крім банку "Розрахунковий центр", який здійснює тільки розрахункові операції.

Уточнюється, що оцінка стійкості здійснюється станом на 1 січня 2020 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review - AQR) для всіх банків і додаткове стрес-тестування для окремо визначеного переліку великих банків.

Оцінка стійкості проводиться Нацбанком з 2018 року і складається з оцінки якості активів і стрес-тестування.

У процесі стрес-тестування визначаються оціночні показники фінансової звітності банку (балансу і звіту про прибутки і збитки) і необхідний рівень капіталу на три роки після звітної дати за базовим і несприятливим макроекономічним сценарієм.

У 2019 стрес-тестування проходили 29 банків, на які сукупно припадають 93% активів банківської системи станом на початок року.

Дослідження, яке проходило з травня 2019 року, показало, що, за базовим макроекономічним сценарієм, 11 найбільших банків із 29 потребують додаткового капіталу на 35,2 млрд грн. У разі настання несприятливого макроекономічного сценарію ці установи, а також ще 7 банків потребуватимуть уже сумарно 73,8 млрд грн.

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова на брифінгу повідомила, що "майже 85% цих цифр - це п'ять банків": Ощадбанк, Укрексімбанк, Сбербанк, Промінвестбанк і Укрсоцбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram