ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ оголосив результати стрес-тестування банків

11 великим банкам потрібно додатково 35 млрд гривень.

НБУ оголосив результати стрес-тестування банків
Фото: Макс Требухов

Національний банк опублікував результати оцінки стійкості українських банків.

Про це йдеться на сайті регулятора.

Дослідження, яке проходило з травня 2019 року, показало, що за базовим макроекономічним сценарієм 11 найбільших банків з 29 потребують додаткового капіталу на 35,2 млрд грн. У разі настання несприятливого макроекономічного сценарію ці ж установи, а також ще 7 банків, потребуватимуть уже сумарно 73,8 млрд грн.

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова на брифінгу повідомила, що "майже 85% цих цифр - це всього п'ять банків". Це Ощадбанк, Укрексімбанк, Сбербанк, Промінвестбанк і Укрсоцбанк, уточнює профільне видання "Фінклуб".

"Це два державні банки, які мають високу частку непрацюючих кредитів на своїх балансах і, як результат, мають низьку операційну ефективність. Це два банки з російським капіталом. Один із них [Промінвестбанк] фактично припиняє свою діяльність, і вже було анонсовано публічно, що він припиняє роботу з фізособами, фактично банк іде на згортання банківської діяльності, тому ми тут не бачимо проблем. Другий банк [Сбербанк] уже завершує докапіталізацію, і ми бачимо, що там проблем вже не буде. І також ще Укрсоцбанк. Причиною потреби його в капіталі була операційна неефективність, але це було зумовлено тим, що останні півтора року відбувався процес приєднання Укрсоцбанку до Альфа-Банку. І працюючі активи, і операційні доходи були переведені на Альфу, а в Укрсоцбанку залишалися залишки, які при трирічному прогнозі не могли генерувати дохід. На сьогодні цієї проблеми вже немає", - сказала Рожкова.

Без цих установ масштаб проблем у банківській системі невеликий.

"Інша банківська система, якщо прибрати ці п'ять банків, вимагала докапіталізації на 5 млрд грн за базовим сценарієм і на 12 млрд грн за негативним сценарієм", - сказала Рожкова.

У ПриватБанку проблем з капіталом немає.

"Бізнес-модель, яку було затверджено і яку реалізує наглядова рада, правління ПриватБанку є життєздатною. Банк має найбільший прибуток серед українських банків і є стійким до майбутніх криз", - повідомила вона.

Серед невеликих банків капіталу потребував тільки один банк із 47. Для нього було встановлено потребу в капіталі за результатами оцінки якості активів, але банк уже усунув цю потребу.

Оцінка стійкості проводиться Нацбанком з 2018 року і складається з оцінки якості активів і стрес-тестування.

Оцінку якості активів проходять усі банки, крім "Розрахункового центру", який здійснює винятково розрахункові операції. Цей етап проходить із залученням незалежного аудитора.

Стрес-тестування проходили 29 банків, на які сукупно припадає 93% активів банківської системи станом на початок 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram