ГоловнаЕкономікаФінанси

Богдан розраховує на зниження вартості зовнішніх запозичень для України до 4-5%

"Для цього потрібно змінювати країну. Потрібно, щоб нам повірили інвестори".

Богдан розраховує на зниження вартості зовнішніх запозичень для України до 4-5%
Фото: ТРК "Украина"

Глава Офісу президента України Андрій Богдан розраховує на зниження вартості зовнішніх запозичень для України до 4-5% річних.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна", говорячи про необхідність проведення непопулярних реформ.

"У нас величезні зовнішні борги. Це приблизно 40% нинішнього бюджету – те, що ми повинні повернути і виплатити у вигляді відсотків. І змінити так просто, сказавши, почавши переговори... ми цього не можемо зробити. Для цього потрібно міняти країну. Потрібно, щоб нам повірили іноземні інвестори, іноземні банки. І коли вони повірять, виплати будуть істотно зменшені", - сказав глава ОПУ.

"У січні цього року ми отримували зовнішні запозичення під 9,5%. Вже в червні-липні ми брали під 6,5%. Я думаю, що до кінця року з тими проведеними реформами, які вже закінчені, ми зможемо спуститися до 4-5%", - сказав Богдан.

Він зазначив, що Греція, яка нещодавно вийшла з дефолту, позичає гроші під 3%.

"Якщо ми будемо отримувати зовнішні запозичення під 2-3%, ми зможемо додатково взяти кредити, які не будуть так сильно тиснути ні на держбюджет, ні економіку, ні на уряд. І тоді ці позичені гроші ми не проїмо, не будемо роздавати пенсії, нехай це прозвучить непопулярно, не будемо їх витрачати на якісь нагальні речі. Ми будемо за них розвивати економіку, будувати дороги, школи, заводи, які будуть приносити додаткові прибутки у держбюджет", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram