ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вводить щорічну оцінку стійкості банків

Результати будуть оприлюднюватися в кінці року.

НБУ вводить щорічну оцінку стійкості банків
Фото: Максим Левин

Національний банк України з 2018 року вводить щорічну оцінку стійкості банків.

Як повідомляється на сайті НБУ, відповідне положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України затверджено постановою правління НБУ №141 від 22 грудня.

Оцінка буде здійснюватися щорічно станом на 1 січня і буде складатися з трьох етапів. Перший - перевірка аудиторськими фірмами, включеними до Реєстру аудиторських фірм, якості активів банку і прийнятності забезпечення за кредитними операціями. Другий - екстраполяція результатів першого етапу і оцінка достатності капіталу банку станом на дату оцінки. Третій - оцінка НБУ достатності капіталу банку за результатами стрес-тестування за базовим і несприятливим макроекономічних сценаріях на трирічному горизонті прогнозування.

Перший і другий етапи оцінки будуть проходити всі платоспроможні банки. Перелік банків для третього етапу буде визначати НБУ. Він буде складатися з урахуванням впливу кожного банку на стабільність банківської системи.

Перший етап оцінки будуть здійснювати незалежні аудиторські фірми в рамках проведення щорічної аудиторської перевірки річної фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності та іншої інформації про фінансово-господарську діяльність. Другий і третій етапи оцінки стійкості, при яких буде здійснюватися екстраполяція результатів першого етапу і стрес-тестування, буде проводити НБУ.

Стрес-тестування буде проводитися за базовим і несприятливим макроекономічних сценаріях із застосуванням розроблених регулятором моделей.

"У разі, якщо у банку за підсумками другого або третього етапу оцінки стійкості значення показників достатності капіталу буде нижчим, ніж встановлено вимогами НБУ, у нього виникне потреба в докапіталізації. Банки, щодо яких буде виявлена потреба в капіталі, повинні будуть розробити програму капіталізації і/або план заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу", - йдеться в повідомленні.

Результати оцінки стійкості будуть публікуватися на сайті НБУ до кінця відповідного року.

"Введення такого інструменту, як щорічна оцінка стійкості, дозволить виявити не тільки поточні, а й майбутні ризики банків. Це дозволить банкам сформувати капітал, достатній для нівелювання майбутніх ризиків, що буде сприяти підвищенню стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банків", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, також НБУ вніс зміни в графік досягнення мінімального розміру статутного і регулятивного капіталу банків, відтермінувавши термін підвищення статутного капіталу до 300 млн грн до 11 липня 2020 року з 11 липня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram