ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" виграв у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі

Вимоги Росії за статтею"бери або плати" на 56 млрд доларів відхилено.

"Нафтогаз" виграв у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі
Фото: UA Energy

Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги "Нафтогазу" за контрактом на постачання газу з 2009 року.

Про це повідомила прес-служба НАК.

Арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на 56 млрд доларів у 2012-2017 роках. Також "Нафтогаз" домігся скорочення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж у 10 разів - відповідно до своїх потреб в імпорті.

Суд також знизив ціну російського газу для України у другому кварталі 2014 року на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів. "Газпром" вимагав сплатити за газ, поставлений навесні 2014 року, за ціною 485 доларів за тисячу "кубів". Завдяки перегляду ціни Україна заощадить 1,8 млрд доларів за період 2014-2015 років.

"Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, довівши його до ринкових європейських стандартів. "Нафтогаз" оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу на суму 75 млрд доларів за весь термін контракту на постачання газу", - заявили в компанії.

Рішення арбітражу з приводу транзитного контракту очікується 28 лютого 2018 року.

Нагадаємо, 31 травня Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов з квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принцип "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплату за газ у четвертому кварталі 2014 року і у 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

"Газпром" 7 листопада подав апеляцію на проміжне рішення арбітражу Стокгольма за позовом щодо контракту на постачання газу від 19 січня 2009 року і його часткове скасування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram