ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко назвав історичною перемогу "Нафтогазу" в Стокгольмському суді

"Якби був програш, перед Україною була б пряма загроза дефолту".

Президент Петро Порошенко в п'ятницю зустрівся з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболевим, щоб привітати його з перемогою в Стокгольмському арбітражі.

"Сьогодні було зроблено величезний внесок в енергетичну безпеку нашої держави. Я вважаю, що це історична перемога. Тому що якби був програш у цьому суді, перед Україною була б пряма загроза дефолту", - цитує президента його прес-служба.

Фото: president.gov.ua

Порошенко вважає, що перемога в Стокгольмському арбітражі забезпечить Україні сильнішу позицію в переговорах із західними партнерами про майбутнє газотранспортної системи і самого "Нафтогазу".

Андрій Коболєв, зі свого боку, сказав, що "так званий контракт пані Юлії Тимошенко" був підписаний на кабальних умовах, із завищеною ціною. "Трибунал фактично зараз це вдруге підтвердив", - сказав він. Тепер ціна буде знижена до європейського рівня.

Порошенко і Коболєв також поговорили про перспективи винесення рішення Стокгольмським судом щодо транзитного контракту.

"Ми чекаємо на нього наприкінці лютого. Після цього ми зможемо говорити про остаточні цифри - хто кому скільки винен, які розрахунки потрібно проводити з "Газпромом", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма повністю відхилив вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" щодо положення "бери або плати" на 56 млрд доларів у 2012-2017 роках. Також "Нафтогаз" домігся скорочення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж удесятеро - відповідно до своїх потреб в імпорті.

Суд також знизив ціну російського газу для України у другому кварталі 2014 року на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів. "Газпром" вимагав сплатити газ, поставлений навесні 2014 року, за ціною 485 доларів за тисячу "кубів". Завдяки перегляду ціни Україна заощадить 1,8 млрд доларів за період 2014-2015 років.

Також він визнав, що "Нафтогаз України" не повинен платити за постачання газу в окремі райони Донецької і Луганської областей.

"Газпром" вважає, що, незважаючи на це рішення, "Нафтогаз" повинен заплатити $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram