ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман наказав НКРЕКП "не включати дурня" і знизити ціну на електрику для промисловості

На засіданні Кабміну посварилися через тарифи ТЕС.

Гройсман наказав НКРЕКП "не включати дурня" і знизити ціну на електрику для промисловості
Фото: facebook/Володимир Омелян

На засіданні Кабінету Міністрів у середу сталася серйозна дискусія через ціни на електроенергію для промисловості у зв'язку з введенням нового ринку.

Вона почалася після того, як міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що "не тільки не відбулося зростання цін теплових генеруючих станцій, а вони знизилися" на 7-15%. Водночас відбулося зростання по "Енергоатому" - на 30%, по "Укргідроенерго" - на 35%.

При цьому він сказав, що Кабінет Міністрів має намір внести зміни в механізм публічних спеціальних зобов'язань, щоб знизити вартість ресурсу для великих промислових споживачів, таких як металурги і феросплавщики.

Представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що Насалик каже неправду. "Якщо йдеться про тариф на теплову генерацію, то в червні він становив 1,44 грн, а в липні-серпні - майже 1,70 грн. Зниження це або підвищення - це математика за третій клас", - сказав Герус.

Він додав, що з боку промисловості надходять масові скарги на зростання вартості електроенергії. "Це найбільше разове підвищення ціни за останні 25 років. Таку реформу ринку навряд чи можна вважати успішною. Хоча деякі енергетичні монополії почали заробляти на цьому більше", - сказав він.

Насалик у відповідь звинуватив Геруса в маніпулюванні цифрами. "Ви працювали в НКРЕКП і знаєте, що ОРЦ не визначається за одним місяцем, а, як правило, за півріччя. Вивчайте матеріальну базу", - сказав він.

Віцепрем'єр Володимир Кістіон, який пізніше втрутився в суперечку, теж заявив про маніпуляції. "Якщо зросла ціна, тоді давайте поставимо питання: у кого і чому. Я дивлюся, що 60% вільної енергії, за винятком тієї, що направляється на ПСО [публічні спеціальні зобов'язання], реалізується за двосторонніми договорами. Знаєте за якою ціною? 1,07 грн! ОРЦ [оптова ринкова ціна] в першому півріччі було 1,62 грн, а зараз - 1,07 грн", - сказав він.

Однак представник Федерації роботодавців України Віталій Немилостивий у своєму виступі підтвердив слова Геруса. "Перший місяць роботи в цьому ринку показав, що фактична ціна для промислових споживачів зросла на 20-35%", - сказав він. За його словами, через місяць-два в Україні може зупинитися до 40% малого і середнього бізнесу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що відповідальність за зростання цін лежить не на новому ринку, а на Національній комісії регулювання енергетики і комунальних послуг. "Проблема в нас у тому, що НКРЕКП встановила "Укренерго" 37 копійок додаткового платежу. Ось звідки пішло зростання - немає від генерації, а від розподілу", - сказав він.

Гройсман запропонував дати доручення НКРЕКП врегулювати ціни для промисловості в зв'язку введенням ринку електроенергії. "Нехай збирається НКРЕКП і розглядає. Нехай знижують ці тарифи і не включають нам дурня", - сказав прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram