ГоловнаЕкономікаДержава

Влада повернулася до ідеї створення Служби фінансових розслідувань

Фінансова поліція повинна замінити податкову міліцію.

Влада повернулася до ідеї створення Служби фінансових розслідувань
Фото: Пресс-служба Кабмина Украины

Законопроєкт про створення Служби фінансових розслідувань, що його блокував колишній президент Петро Порошенко, буде винесено на розгляд Верховної Ради.

Про це в інтерв'ю BBC розповів секретар РНБО Олександр Данилюк, який у 2016-2017 роках на посаді міністра фінансів займався розробкою цього законопроєкту.

"Ми фіналізуємо закон про Службу фінансових розслідувань. У 2016 році було розроблено цей законопроєкт, його провели через Кабмін, але потім президент Порошенко його призупинив. Він вирішив створити новий орган - Бюро національної фінансової безпеки, яке вважав альтернативою, але насправді воно просто цементувало його вплив. Тоді кабмінівський законопроєкт не зареєстрували у Верховній Раді, його зареєстрували народні депутати. І все зупинилося через цей конфлікт, реформа не відбулася. Як не сталося і остаточного скасування податкової міліції. Зараз ми цей законопроєкт оновили", - розповів Данилюк.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Верховна Рада внесла низку змін до Податкового кодексу. В одній із них депутати помилилися, і замість того, щоб дочекатися нового закону про створення Служби фінансових розслідувань, ліквідували податкову міліцію з 1 січня 2017 року.

Міністерство фінансів відразу заявило, що потрібно скористатися цією ситуацією і прийняти закон про фінансову поліцію. Податковий комітет Ради на чолі з Ніною Южаніною всупереч позиції міністра запропонував поправку про відновлення податкової міліції. Парламент відхилив її.

Кабінет Міністрів незабаром після цього затвердив законопроєкт про Службу фінансових розслідувань, яка повинна замінити податкову міліцію, але Рада його так і не розглянула.

Южаніна за дорученням президента Порошенка паралельно розробила законопроєкт про створення Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ). Міністерство фінансів заявило, що деякі положення її законопроєкту могли стати узаконеним інструментом незаконного тиску правоохоронних органів на окремих суб'єктів господарювання.

У результаті законопроєкт про Нацфінбюро теж не було внесено до порядку денного Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram