ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови заборонив брати кредит у Росії

Напередодні глава КС заявляла про політичний тиск на суд.

Конституційний суд Молдови заборонив брати кредит у Росії
Фото: EPA/UPG

У Молдові Конституційний суд визнав неконституційним договір про взяття кредиту в Росії. Рішення суду не можна оскаржити, пише DW.

Скаргу на рішення взяти у кредит 200 млн євро в КС подавали депутати опозиційних партій "Дія й солідарність" і "Гідність і правда". На їхню думку, договір був політичним і "небезпечним для країни".

Головні претензії до кредитного договору пов'язані з його умовами – уряду довелося б узяти на себе борги молдовських компаній перед російськими банками. Також депутатів не влаштували терміни надходження російських грошей. Перші 100 млн повинні були надійти в травні, а друга частина – у жовтні.

Депутати пов'язали це з президентськими виборами, які пройдуть восени. На них знову буде балотуватися нинішній президент Молдови з проросійськими поглядами Ігор Додон.

Уряд Молдови в кредиті загрози не бачить. Міністерство фінансів заявляло, що Молдова повинна була повернути тільки ту суму, яка вказана в договорі – 221 млн євро за 10 років.

Напередодні винесення рішення голова КС Молдови Домніка Маноле зверталася до Венеціанської комісії, Ради Європи, Європарламенту та дипломатичних місій зі скаргою на тиск на суд із боку політиків.

За її словами, політики "створюють своїми заявами негативну публічну атмосферу навколо КС і дискредитують суддів".

Нагадаємо, що раніше президент Молдови Ігор Додон заявив, що готовий надати невизнаному Придністров'ю "досить велику автономію".

Переважно російськомовний регіон Придністров'я в 1992 році односторонньо проголосив "незалежність" від решти Молдови. Регіон має підтримку Росії – політичну, економічну і військову. Після нетривалої війни 1992 року, у якій загинуло близько 1200 осіб, Кишинів остаточно втратив контроль над регіоном. На боці сепаратистів тоді взяли участь окремі бійці, цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою.

У 1992 році за двосторонньою російсько-молдовською угодою на адмінкордонах між Придністров'ям і рештою Молдовою була розпочата миротворча операція за участю російських і молдавських військ, а також збройних формувань.

Міжнародні переговори щодо врегулювання придністровської проблеми відбуваються у форматі 5 + 2 (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна та ОБСЄ плюс спостерігачі від США і ЄС). На території невизнаного Придністров'я розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

22 червня 2018 року Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, у якій міститься заклик вивести іноземні війська з території Молдови. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram