ГоловнаПолітика

Україна запропонувала перезавантажити роботу Тристоронньої контактної групи

Зеленський вже підвищив представництво України "до дуже високого рівня".

Україна запропонувала перезавантажити роботу Тристоронньої контактної групи
Андрей Ермак
Фото: Lb.ua

Глава Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з політичними радниками лідерів країн - учасників "Нормандського формату" і повідомив їм, що українська сторона запропонувала перезавантажити роботу Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Єрмак пояснив, що для прискорення Мінського процесу президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ, згідно з яким представництво України в ТКГ істотно підвищено.

"Ми підняли його до дуже високого офіційного рівня", - сказав він.

Зокрема, заступником керівника української делегації в ТКГ був призначений віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. На рівні підгруп Україну представляють заступники міністрів або народні депутати - голови профільних комітетів Верховної Ради.

Українська сторона також запропонувала залучити до роботи в підгрупах в ролі запрошених осіб, які представлятимуть окремі райони Донецької і Луганської областей, внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути ці райони після травня 2014 року. Єрмак зазначив, що учасники ТКГ будуть залучати цих людей до дискусії, консультацій і погодження питань, передбачених Мінськими домовленостями.

При цьому він наголосив на неприпустимості переговорів з представниками невизнаних квазідержавних утворень "ДНР" і "ЛНР".

На наступному засіданні, яке має відбутися 14 травня, Єрмак запропонував узгодити розширений склад делегацій України, Росії та ОБСЄ відповідно до пропозицій української сторони.

Він наголосив на необхідності повного і всеосяжного припинення вогню, а також негайного і повного доступу спостерігачів ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного Хреста на тимчасово непідконтрольні території.

"Україна виконує і буде виконувати все, про що домовилися лідери (країн "Нормандського формату", - ред.) в Парижі. Саме з цією метою ми запропонували новий формат ТКГ", - додав глава Офісу президента.

Нагадаємо, 30 квітня глави МЗС країн "нормандської четвірки" провели відеоконференцію.

11 березня учасники ТКГ домовилися створити так звану Консультативну раду у складі політичної підгрупи. Повідомлялося, що в її склад з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради повинні мати рекомендаційний характер.

Коментуючи це рішення, Єрмак говорив, що Україна не вестиме переговорів ні з "ДНР", ні з "ЛНР", а питання формування ради буде розглядатися після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Відзначимо, що лідери "нормандської четвірки" - президенти України, Франції, РФ в останній раз зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року і прийшли до низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Новий саміт "нормандської четвірки" повинен був пройти в квітні в Берліні, але через відсутність прогресу в реалізації попередніх домовленостей і пандемії коронавірусу очна зустріч лідерів відкладається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram