ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за законопроєкт про масове тестування українців на коронавірус

"За" віддали голос 336 нардепів.

Рада проголосувала за законопроєкт про масове тестування українців на коронавірус
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада на позачерговому засіданні 7 травня проголосувала в першому читанні і в цілому за проведенням масового тестування українців на коронавірус.

За законопроєкт №3380 "Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення потенціалу системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19" проголосували 336 нардепів.

Документ пропонує закріпити можливість залучення лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів на волонтерських засадах до заходів з протидії коронавірусу на умовах і з обмеженнями, які визначає Міністерство охорони здоров'я.

Крім того, документ вносить зміни в закон "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" в частині підвищення розміру допомоги через тимчасову непрацездатність медичним працівникам на самоізоляції після контакту з хворими COVID-19 під час виконання службових обов'язків. Виплати встановлюються в розмірі до 100% середньої зарплати без урахування стажу.

"Прийняття проєкту закону дозволить суттєво підвищити здатність системи охорони здоров'я якісно і послідовно реагувати на виклики, пов'язані з поширенням коронавірусу, поліпшивши при цьому умови праці медпрацівників. До того ж, позитивним наслідком прийняття законопроєкту є закріплення чіткого зобов'язання забезпечення масового тестування, яке, згідно із міжнародною практикою, є одним з найбільш дієвих методів стримування пандемії", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, що 5 травня спікер парламенту Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання Ради 7 травня. Повідомляли, що фракція "Європейська Солідарність" зібрала 150 підписів для проведення цього засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram