ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

На сайті КМДА створили петицію з вимогою розмістити на всіх станціях метро спиртовмісні антисептики

Її автором виступила Уляна Супрун.

На сайті КМДА створили петицію з вимогою розмістити на всіх станціях метро спиртовмісні антисептики
Фото: Макс Требухов

На сайті Київської державної міської адміністрації створили петицію з вимогою розмістити на станціях метрополітену спиртовмісні антисептики у вільному доступі для гігієни рук. Автором петиції вказана колишня голова МОЗ Уляна Супрун.

За добу петиція набрала 459 підписів зі 10 000, які потрібні для розгляду.

У тексті петиції відзначається, що в просторі з великим скупченням людей, де немає можливості використовувати мило та воду, вирішити питання гігієни під час спалаху коронавірусу може встановлення диспенсерів зі спиртовмісними антисептиками у вільному доступі.

"Забезпечення доступу до антисептиків є важливим питанням громадського здоров'я. Місцева влада може бути двигуном змін у цій практиці... Київ може перейняти ініціативу щодо встановлення антисептиків у метро. КМДА варто враховувати, що загроза поширення вірусів та інфекційних хвороб не зникне разом із завершенням карантину", - йдеться в тексті петиції.

Відзначено також, що в Гельсінкі (Фінляндія) місцева влада вже почала встановлювати ручні дезінфектори на станціях метро з ініціативи The Finnish Institute for Health and Welfare, який рекомендував забезпечити антисептиками метро і наземний транспорт.

На сайті громадської організації ArcUA, головою якої є Уляна Супрун, відзначено, що використання антисептиків, в яких міститься не менш ніж 60% спирту, знижує ризики захворіти на інфекційні захворювання.

"Після встановлення антисептиків у метрополітені Києва можна надалі поширювати цю практику на інші громадські місця. Наприклад, встановити диспенсери з антисептиками всередині громадського транспорту. Також в адміністративних установах, закладах освіти і культури", - наголошується на сайті ArcUA.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль виключили можливість відкриття метро в Києві, Харкові та Дніпрі до 22 травня.

В уряді вважають, що передчасний запуск громадського транспорту загрожує поширенням епідемії коронавірусу, ситуація з якою ще не стабілізувалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram