ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ змінить принцип фінансування інфекційних лікарень

"Це буде дорого, можливо, неефективно, але це наша національна безпека".

МОЗ змінить принцип фінансування інфекційних лікарень
Фото: Анна Стешенко

Міністерство охорони здоров'я планує змінити принцип фінансування інфекційних лікарень.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв'ю "Україні 24".

"Як заклади охорони здоров'я готувалися до другого етапу реформи? Вони розуміли, що за рік через інфекційне відділення проходять 50-100 пацієнтів, вони були на 20 ліжок. Головний лікар прораховував, що за хворим з інфекційною хворобою приходить така ж кількість грошей, як за звичайне терапевтичне ліжко. Він дивився і думав: вони мені не потрібні, тому що я можу інфекціоністів перевести в терапевтичне відділення і виділити дві кімнатки, там будуть цих інфекційних хворих лікувати, їх не так багато. І тут трапляється так, що ці сто людей, які приходили впродовж року, прийшли одночасно. І тоді лікарня не готова, а два бокси в терапевтичному відділенні не дають собі ради з навантаженням", - розповів Ляшко.

Тому тепер Міністерство охорони здоров'я має намір змінити принцип фінансування інфекційних лікарень і забезпечити необхідну кількість ліжкомісць на випадок епідемій.

"Навіть якщо порожніми стоятимуть роками, але будуть - на випадок, як сьогодні з пандемією. Я розумію: це буде дорого, можливо, неефективно з точки зору економіки, але це наша готовність і наша національна безпека", - сказав Ляшко.

"Ми дуже хочемо змінити принципи фінансування саме для протиепідемічного захисту, забезпечити готовність до реагування, а зверху - новий принцип "гроші йдуть за пацієнтом". Ми забезпечили готовність, а далі від кількості пролікованих можна отримувати додаткове фінансування, щоб лікарів мотивувати виходити на роботу з посмішкою і задоволенням", - додав головний санлікар.

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусу в Україні захворіли понад 14 тисяч осіб. На ранок 8 травня близько 4,4 тисячі осіб знадобилася госпіталізація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram