ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Головлікар з Вінницької області звернувся до Зеленського: "Не відбирайте шанс на нормальне обслуговування пацієнтів"

Медик просить президента не згортати медреформу.

Головлікар з Вінницької області звернувся до Зеленського: "Не відбирайте шанс на нормальне обслуговування пацієнтів"
Николай Масленчук
Фото: Mikola Maslenchuk / Facebook

Головний лікар Іллінецької центральної районної лікарні Вінницької області Микола Масленчук звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не згортати реформу охорони здоров'я.

Своє звернення Масленчук опублікував у фейсбуці.

Він підкреслив, що медична реформа дозволяє йому не "оббивати пороги чиновників із проханням виділити кошти на зарплати лікарям, ліки та комунальні послуги", хоча грошей завжди не вистачало.

"Ми хвилювалися, але за результатами укладеного договору з Нацслужбою здоров'я у 2020 році ми отримаємо 21,3 млн гривень. Це на 3 млн більше, ніж минулого року по субвенції, а це відсутність заборгованості наприкінці року за зарплати лікарям. Можливо, у масштабах країни ці 3 млн гривень звучать смішно, але це – як мінімум відсутність заборгованості в кінці року за зарплати лікарям", – пише Масленчук.

Він також зазначив, що пацієнти вперше отримали надію на те, що не потрібно буде щось додатково оплачувати або хвилюватися, що посеред ночі в лікарні не буде необхідних ліків в екстремальних випадках.

"Не відбирайте в нас надію й шанс на нормальне обслуговування наших пацієнтів, ми готові працювати безперебійно й боротися за ці зміни", – додав Масленчук.

Нагадаємо, на початку травня Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медичної реформи в її нинішньому вигляді. Після цього стало відомо, що медустанови в цьому році отримають стільки ж, скільки у 2019 році, тобто зміни системи фінансування не відбудеться.

МОЗ аргументувало необхідність зміни другого етапу реформи охорони здоров'я тим, що багато лікарень за програмою медичних гарантій отримають кардинально менше грошей.

Другий етап реформи стартував 1 квітня. Він передбачає, що пацієнт може вибирати, у якому медзакладі йому отримати допомогу, а НСЗУ платить медустановам за надані послуги. Раніше оплата проводилася за ліжко-місце із субвенції. За даними НСЗУ, 954 установи з тих, які підписали контракт, повинні отримати більше коштів, ніж у 2019 році з державного бюджету. Різниця складе від 4 тисяч грн до 277 мільйонів. Ще 176 установ отримають до 10% менше, ніж отримали минулого року коштів із субвенції. 107 установ – від 10 до 30% менше. 331 установа – менш ніж 50 % від субвенції з держбюждету-2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram