ГоловнаПолітика

Порошенко: ми повинні робити 20-30 тисяч тестів на добу

Експрезидент нагадав, що може допомогти із закупівлею лабораторій.

Порошенко: ми повинні робити 20-30 тисяч тестів на добу
Фото: eurosolidarity.org

Звинувачення влади на адресу місцевого самоврядування в невиплатах зарплати медикам – це перекладання відповідальності «з хворої голови на здорову». Про це заявив журналістам у парламенті експрезидент, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. Він закликав владу забезпечити лікарям зарплату, тестування і страхування від коронавірусу.

«Ще раз наголошую, у нас 20 % від усіх хворих є лікарі, водночас середня норма у світі є 1–2 %. І це трапилось тому, що влада не здатна була захистити лікарів із самого початку пандемії, бо вивезла маски, засоби індивідуального захисту. І волонтерам та меценатам довелося першим завозити захисні костюми, противірусні окуляри, маски й респіратори, бахіли й рукавиці, ліки та медичне обладнання. Влада знову продемонструвала свою повну незграбність», – нагадав Порошенко.

«Другий законопроєкт – це тести. Чому це так важливо для мене, для нашої політичної сили, для наших партнерів? Тому що за твердженням голови ВООЗ боротьба з коронавірусом має три важливі чинники – це тести, тести й тести. Й Україна сьогодні є на останньому місці в Європі за кількістю тестів на 100 тисяч населення. Ми не покращуємо ситуацію, у нас усе ще роблять менш як 5 тисяч тестів на добу. А вже керівники обласних центрів щодо боротьби з коронавірусом повідомляють – області не мають можливості проводити тести і вони відкладають це на 3, 4, 5, 7 днів. Це суттєво знижує їх ефективність», – повідомив Порошенко.

За словами Петра Порошенка, треба щоби кожен лікар кожному пацієнту мав можливість обов’язково робити тести. Це дозволить забезпечити лікування для хворих і економічну активність для здорових громадян.

«Ми маємо робити від 20 до 30 тисяч тестів на добу. Я провів переговори. Ми готові в найбільш постраждалі на сьогодні регіон доставити автоматичну лабораторію. Ми зв’язалися з нашими партнерами, вони готові її надати в оренду й закупити перші десятки тисяч тестів. Автоматичні, не просто дешеві лабораторії, які потребують зусиль вірусологів, для того, щоби робити 1 ‪500–2 000‬ тестів на добу в ній. Але нам потрібен закон, а влада намагається приховати інформацію», – зазначив Петро Порошенко.

«І третя позиція, яку сьогодні ми будемо вимагати. Негайно проінформувати суспільство – хто персонально з державної влади й уряду винен у затримці заробітної плати лікарям, які залучені в боротьбі з коронавірусом. Не дамо перекласти з хворої голови на здорову. Не дамо звинуватити місцеве самоврядування, бо ви забрали в них гроші, а самі недолугою й дилетантською незграбною позицією цілий місяць залишаєте лікарів без грошей. Не доводьте до страйків у лікарнях. Це буде катастрофа і злочин. Захистіть лікарів, заплатіть лікарям, бо не буде вас кому лікувати. Нехай хоч інстинкт самозбереження спрацює, у вас і ви проголосуєте сьогодні за наші законопроєкти», – наголосив п’ятий Президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram