ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" придумали новий механізм для звільнення міністрів

Для запуску процедури досить буде 45 депутатів.

У "Слузі народу" придумали новий механізм для звільнення міністрів
Фото: Михаил Палинчак

У "Слузі народу" придумали новий механізм для звільнення міністрів за процедурою інтерпеляції.

Про це повідомила заступник глави фракції "СН" Євгенія Кравчук.

"Цей маловідомий українцям термін означає право парламенту поставити питання про відповідальність того чи іншого міністра. Інтерпеляцію використовують в багатьох європейських державах із парламентською чи змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна в сусідній Польщі", – написала Кравчук у фейсбуці.

Ініціювати процедуру зможе комітет або 45 народних депутатів. Далі питання має розглянути профільний комітет, а після його висновку – депутати в залі засідань.

"Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення. У разі, якщо прем'єр цього не робить, питання включають до порядку денного парламенту без голосування, і парламент сам приймає рішення про звільнення міністра", – пояснила Кравчук.

Рішення Ради щодо міністрів оборони й закордонних справ буде мати тільки рекомендаційний характер.

Нагадаємо, що відповідно до закону про Кабінет міністрів, члена уряду можна звільнити із посади Верховна Рада шляхом прийняття відставки; за поданням прем'єр-міністра; за поданням президента (для міністрів закордонних справ і оборони); за власною ініціативою. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram