ГоловнаПолітика

Глави МЗС країн "нормандської четвірки" провели відеоконференцію

Наступні переговори заплановані на травень. Про зустріч лідерів країн мова поки не йде.

Глави МЗС країн "нормандської четвірки" провели відеоконференцію
Фото: з Telegram канала Алексея Гончаренка

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час відеоконференції з главами МЗС країн "нормандської четвірки" заявив про необхідність звільнення українців, яких незаконно утримують на території Росії, а також в окупованому Криму, і звернувся до глави МЗС РФ Сергія Лаврова із закликом вести активну роботу щодо їх звільнення.

Про це Кулеба повідомив на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"І, звичайно, приділили ми увагу питанню обміну утримуваними особами, вітали обміни, які вже відбулися, але, безумовно, ми ще далекі від реалізації формули обміну "всіх на всіх", тому треба рухатися вперед. Тут Росія та Україна повинні продовжити взаємодіяти. І я окремо наголосив – скористався можливістю нашої нормандської розмови – для необхідності звільнення українців, яких утримують на території РФ, а також в окупованому Криму, і звернувся до свого російського колеги з закликом вести активну роботу з їх звільнення", – сказав Кулеба.

Він підтвердив, що зі свого боку готовий до взаємодії для того, щоб українці поверталися додому не тільки з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а й також із Росії та окупованого Криму.

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас анонсував нові переговори міністрів "нормандського формату" в травні, також у форматі відеоконференції.

"У наступному місяці планується нова "зустріч" в "нормандському форматі", – сказав він за підсумками відеоконференції.

Нагадаємо, лідери "нормандської четвірки"– президенти України, Франції, РФ – Володимир Зеленський, Емманюель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та ухвалили низку домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Новий саміт "нормандської четвірки" мав пройти у квітні в Берліні, але через відсутність прогресу в реалізації попередніх домовленостей і пандемії коронавірусу очна зустріч лідерів відкладається.

Напередодні експосол США в Україні Вільям Тейлор запропонував залучити США до "нормандських переговорів".

Розширити коло учасників переговорів у "нормандському форматі" за рахунок керівників Великобританії та США пропонував і президент України Володимир Зеленський. Однак, у Кремлі таку ідею відкидають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram