ГоловнаСвіт

Кулеба анонсував відеоконференцію голів МЗС країн нормандського формату на 30 квітня

Однією з головних цілей переговорів є оцінка досягнутого прогресу після саміту в Парижі.

Кулеба анонсував відеоконференцію голів МЗС країн нормандського формату на 30 квітня
Дмитрий Кулеба
Фото: Пресс-служба МИДа

Відеоконференція міністрів закордонних справ країн нормандської четвірки пройде 30 квітня. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба, пише "Інтерфакс-Україна".

У ній візьмуть участь міністри закордонних справ Франції, Німеччини, України та Росії.

"Давно назріла необхідність у розмові міністрів нормандського формату, адже ми бачимо, що рішення нормандського паризького саміту пробуксовують, і нам треба дати імпульс на шляху до їх виконання, для того, щоб відкрити шлях до наступного саміту в Берліні, де треба буде досягати нових домовленостей і рухатися до припинення війни, деокупації українських територій і, врешті-решт, до припинення російської агресії загалом", - заявив Кулеба.

Він повідомив, що однією з головних цілей переговорів є оцінка того, що було зроблено з моменту паризького саміту в грудні 2019 року.

"На думку української сторони, тут з позитиву можна відзначити тільки обміни і повернення незаконно утримуваних громадян, які відбулися", - сказав Кулеба.

Друга мета - спробувати встановити причини, чому в інших напрямках домовленостей спостерігається стагнація.

Третьою метою обговорення Кулеба назвав "розроблення хоча б якихось рішень для наявних проблем і дати імпульс Тристоронній контактній групі для того, щоб вона вже безпосередньо займалася розробкою детальних рішень і їх імплементації".

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Гайко Маас 22 квітня повідомив, що в найближчий тиждень міністри нормандської четвірки проведуть відеоконференцію.

Маас зазначив, що в останні дні говорив з усіма колегами з "четвірки", і всі визнали, що важливі пункти рішень, прийнятих на грудневому саміті нормандської четвірки в Парижі, ще не втілені в життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram