ГоловнаСвіт

Експосол Тейлор пропонує залучити США до "нормандських переговорів"

Дипломат підкреслив, що Мінські домовленості не досягли свого результату.

Експосол Тейлор пропонує залучити США до "нормандських переговорів"
Уильям Тейлор

Колишній посол США в Україні у 2006–2009 роках, тимчасово повірений у справах США у 2019–2020 роках, віцепрезидент Американського Інституту миру Вільям Тейлор вважає, що "Нормандський формат" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) можна розширити залучивши у нього Сполучені Штати Америки.

Про це він заявив під час онлайн-дискусії в рамках Київського безпекового форуму, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ви згадали "Нормандський формат". Він, звичайно, мав певні переваги. Але якщо він не працює, то є інші формати. Його можна розширити, може бути "Нормандія плюс". І ми зазначали, що Сполучені Штати можуть приєднатися до цього процесу", – сказав Тейлор.

Дипломат підкреслив, що мінські домовленості про врегулювання ситуації на Донбасі не досягли свого результату.

"Їх можна брати за основу, виходити за рамки "Мінська", пробувати щось інше. Коли я говорю "ми", то маю на увазі міжнародну спільноту, але найперше – Україну. Україна це вже зробила. Думаю, що експерименти, варіації, випробування є хорошою ідеєю", – пояснив Тейлор.

Нагадаємо, новий саміт "нормандської четвірки" повинен був пройти у квітні в Берліні, але через відсутність прогресу в реалізації попередніх домовленостей і пандемії коронавірусу очну зустріч лідерів відклали. Планується, що міністри "нормандської четвірки" проведуть відеоконференцію на наступному тижні.

Розмови про приєднання США до "нормандського формату" ведуться вже давно. Зокрема, президент США Дональд Трамп заявляв про готовність приєднатися до переговорів про мир в Україні (в нормандському форматі), якщо це буде потрібно їхнім учасникам. Про готовність США приєднатися до "нормандського формату" раніше також повідомляв колишній представник Держдепу по Україні Курт Волкер.

Розширити коло учасників переговорів у "нормандському форматі" за рахунок керівників Великобританії та США пропонував і президент України Володимир Зеленський.

У Кремлі ідею участі США в "нормандському форматі" відкидають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram