ГоловнаСвіт

Окружний суд Гааги зберіг анонімний статус 12 свідків у справі MH17

Сторона захисту одного з підозрюваних вимагала скасувати анонімність свідків.

Окружний суд Гааги зберіг анонімний статус 12 свідків у справі MH17
Коллегия судей в разбирательстве относительно трагедии MH17
Фото: Ирина Сомер

Окружний суд Гааги (Нідерланди) прийняв сьогодні рішення про збереження анонімного статусу 12 свідків у справі щодо катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі.

Про це з посиланням на росЗМІ повідомляє РБК-Україна.

Зазначається, що напередодні адвокати одного з чотирьох фігурантів справи, росіянина Олега Пулатова, подали апеляцію на рішення судового слідчого про забезпечення анонімності 13 свідкам, яким загрожує небезпека.

Сьогодні окружний суд вирішив, що рішення про збереження анонімності 13 свідків було правильним, але щодо одного з них рішення судового слідчого було прийнято з порушенням процедур. Відповідно, з цього свідка була знята анонімність, а його свідчення не можуть бути використані в суді.

"Рішення судового слідчого щодо статусу 12 інших свідків було залишено в силі. Це означає, що особи цих свідків залишаться засекреченими", – відзначили в суді.

Справу про катастрофу "Боїнга", збитого в небі над Донбасом у 2014 році, суд почав розглядати 9 березня.

Звинувачення у вбивстві пасажирів літака отримали Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот). Вони особисто не натискали на кнопку пуску ракети "Бук", яка потрапила в літак, але брали участь у доставці ракетного комплексу до місця її запуску.

23 березня суд щодо MH17 пішов на перерву до літа через пандемію коронавірусу.

1 квітня нідерландські ЗМІ повідомили, що генпрокурор Нідерландів, який очолював слідство в справі катастрофи MH17, звільнився з прокуратури та очолить поліцію Роттердама.

Нагадаємо, пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що слідував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" доставили в Україну з Російської Федерації та, після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернули на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram