ГоловнаСвіт

Грузія відкликає українського посла в разі призначення Саакашвілі, - прем'єр Гахарія

"Якщо таке рішення буде прийнято, ми, як мінімум, відкличемо посла з Києва для консультацій".

Грузія відкликає українського посла в разі призначення Саакашвілі, - прем'єр Гахарія
Фото: gov.ge

Грузія відкликає посла з України, якщо Михайла Саакашвілі призначать на посаду в українському уряді.

Про це заявив прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія, передає "Ехо Кавказу".

"Якщо таке рішення буде прийнято, ми, як мінімум, відкличемо посла з Києва для консультацій", – заявив він журналістам.

За його словами, з боку України, як стратегічного партнера Грузії, "категорично неприйнятно" призначати Саакашвілі на високу посаду, оскільки він перебуває в розшуку.

Раніше посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе заявив, що країна може розцінити призначення Саакашвілі як недружній крок.

Нагадаємо, інформацію про можливе призначення Саакашвілі на посаду віцепрем'єра з реформ підтвердили LB.ua кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "Слуг народу" особливо підкреслювалося, що ініціатива висунення Саакашвілі виходила від Банкової.

Сам Саакашвілі назвав честю пропозицію увійти в команду президента Володимира Зеленського. За його словами, на посаді віцепрем'єра з реформ він бачить два ключових завдання – переговори з Міжнародним валютним фондом і дерегуляцію. Крім того, Саакашвілі повідомив, що президент Зеленський хоче зробити його переговорником із МВФ.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив, що сьогодні Рада не буде розглядати призначення Саакашвілі. Кандидату у віцепрем'єри, за словами нардепа, ще "потрібно пройти шлях спілкування з фракціями". Також джерела LB.ua в "Слугу народу" повідомили, що у фракції немає необхідних для його призначення 226 голосів, і "немає навіть 220". Водночас відзначається, що Саакашвілі можуть призначити в. о. і без голосування парламенту, – за рішенням уряду.

Саакашвілі був президентом Грузії з 2004 по 2013 рік. У червні 2018 року його заочно засудили до шести років в'язниці в справі про побиття депутата парламенту країни Валерія Гелашвілі у 2005 році. Крім того, він є фігурантом ще кількох кримінальних справ.

Зараз Саакашвілі є громадянином України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram