ГоловнаСвіт

Чеські ЗМІ повідомили, що ініціаторів знесення пам'ятника Конєву хотіли отруїти рицином

У Прагу прибув росіянин, який, імовірно, є співробітником російської спецслужби.

У Празі взяли під охорону старосту району Прага-6 Ондржея Коларжа, мера міста Зденека Гржиба і главу столичного району Ржепориє Павела Новотного.

Про це повідомляє чеське видання Respekt.

Причиною цього називають прибуття в Прагу росіянина, який, імовірно, є співробітником спецслужби. Він прибув в аеропорт Праги три тижні тому, скориставшись дипломатичним паспортом. У його портфелі нібито була сильнодіюча отруйна речовина рицин.

За даними видання, росіянина забрала машина дипломатичного корпусу РФ і відвезла в посольство.

Відзначається, що чеські спецслужби знали про прибуття росіянина та поставилися до нього як до людини, що несла загрозу для Колара і мера Гржиба (Колар ухвалив рішення зняти з постаменту статую Конєва, а Гржиб підписав рішення про перейменування площі перед центральною прохідною посольства РФ у Празі в площу Бориса Нємцова).

Нагадаємо, пам'ятник Конєву демонтували 3 квітня 2020 року. Колар пожартував, що зробили це "через недотримання карантину", тому що Конєв був без маски. Чеська влада заявляла, що планує помістити пам'ятник, який раніше часто обливали фарбою, у Музей пам'яті XX століття.

Слідком Росії порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу, а в чеському МЗС назвали це втручанням у внутрішні справи.

Зазначимо, що у 2018 році в Британії отруїли колишнього подвійного агента РФ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію. Вони ледь вижили, і їхнє місце перебування тримається в таємниці. Експерти дійшли до висновку, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Лондон звинувачує в організації замаху Москву, РФ категорично відкидає ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram