ГоловнаСвіт

Путін і Трамп виступили зі спільною заявою до 75-річчя зустрічі на Ельбі

Текст заяви опубліковано на сайті Кремля і на сайті Білого дому.

Путін і Трамп виступили зі спільною заявою до 75-річчя зустрічі на Ельбі
Дональд Трамп и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президенти Росії та США Володимир Путін і Дональд Трамп виступили зі спільною заявою з нагоди 75-ї річниці зустрічі на річці Ельба в Німеччині американських і радянських військ, які були союзниками у Другій світовій війні.

Текст заяви опубліковано на сайті Кремля і на сайті Білого дому.

"Зустріч на Ельбі - кульмінація колосальних зусиль багатьох країн і народів, які об'єдналися в рамках Декларації Об'єднаних Націй від 1942 року. Ця спільна боротьба зажадала величезних жертв мільйонів солдатів, матросів і мирних громадян на багатьох театрах військових дій", - ідеться в документі.

Трамп і Путін також відзначили внесок мільйонів трудівників тилу, які "зробили величезну кількість військової продукції, призначеної для використання по всьому світу, забезпечивши союзників засобами, необхідними для перемоги".

У заяві наголошується, що "дух Ельби" є прикладом того, як дві країни можуть відкласти в сторону суперечності, збудувати довіру і співпрацювати в ім'я спільної мети".

Нагадаємо, наприкінці Другої світової війни 25 квітня 1945 року війська 1-го Українського фронту радянської армії зустрілися з підрозділами 1-ї армії США на річці Ельба неподалік від Торгау. У результаті залишки сил вермахту опинилися розколеними на північну і південну частини.

2005 року президенти РФ і США (Володимир Путін і Джордж Буш) вже виступали зі спільною заявою з приводу річниці зустрічі на Ельбі.

Зазначимо, що Росія "перенесла" день закінчення Другої світової війни з 2 вересня на 3 вересня.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram