ГоловнаСвіт

Відеоконференцію лідерів G20 відклали останньої хвилини через суперечку США і КНР, - ЗМІ

Вашингтон наполягав, щоб ВООЗ відзвітувала про ранні дії щодо боротьби з коронавірусом.

Відеоконференцію лідерів G20 відклали останньої хвилини через суперечку США і КНР, - ЗМІ
Встреча министров финансов и глав центробанков G20 на саммите в Японии, 8 июня 2019
Фото: EPA/UPG

Відеоконференція за участю лідерів країн G20, яка мала пройти в п'ятницю, 24 квітня, була відкладена останньої хвилини через суперечку США і Китаю стосовно Всесвітньої організації охорони здоров'я. Про це повідомляє гонконгська газета The South China Morning Post з посиланням на джерело, яке брало участь у підготовці до зустрічі.

За словами співрозмовника газети, Вашингтон наполягав, щоб ВООЗ відзвітувала про ранні дії щодо боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.

Пекін, своєю чергою, відмовився обговорювати розслідування діяльності організації, стверджує джерело.

Співрозмовник газети не виключив, що сторони можуть надалі дійти компромісу щодо ВООЗ або домовитися щодо формулювань, які стосуються організації, в підсумковому комюніке.

Як зазначає видання, про плани провести другу відеоконференцію за участю президента США Дональда Трампа і голови КНР Сі Цзіньпіна офіційно не повідомлялося. В оргкомітеті G20 на запит видання не відповіли.

Reuters пише, що 24 квітня до онлайн-зустрічі, присвяченої розробці безпечних і ефективних тестів і вакцин для діагностики, профілактики і лікування COVID-19, приєдналися президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент ПАР Сиріл Рамафоса. Однак низка країн, зокрема США, Китай, Індія і Росія, в ній не брали участі.

Представник США в G20 раніше повідомив агентству, що країна не буде брати участі у конференції, оскільки американська сторона стурбована діяльністю ВООЗ, "враховуючи, що її серйозні невдачі допомогли розпалити нинішню пандемію".

Як повідомлялося, 15 квітня Трамп оголосив про тимчасове припинення фінансування ВООЗ, оскільки організація, за його словами, "не виконала свого основного обов'язку і повинна бути притягнута до відповідальності" за те, що поширювала "китайську дезінформацію".

Раніше розвідка США представила Трампу доповідь, в якій йшлося про применшення масштабів епідемії з боку Китаю. Вашингтон також не виключив, що Пекін міг приховувати дані про перші зараження через бажання перемогти в комерційних перегонах під час створення вакцини.

Представники Китаю всі звинувачення відкидають. ВООЗ, своєю чергою, подякувала КНР за прозорість даних про ситуацію з епідемією.

Нагадаємо, перша відеоконференція лідерів країн G20 пройшла 26 березня, за її підсумками учасники домовилися зробити "все, що потрібно для подолання пандемії" , а також вирішили виділити $5 трлн на підтримку світової економіки в умовах коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram