ГоловнаПолітика

Роботу слідчої комісії Ради для розслідування пожеж на військових арсеналах продовжили на 6 місяців

У Комісії є дві версії події в Балаклії.

Роботу слідчої комісії Ради для розслідування пожеж на військових арсеналах продовжили на 6 місяців
Давид Арахамия
Фото: скриншот

Верховна Рада проголосувала за продовження на шість місяців роботи Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування пожеж на складах боєприпасів в Ічні, Калинівці, Балаклії, Сватовому, Кривому Розі з 2014-го по 2018 рік.

За звіт цієї тимчасової слідчої комісії проголосували 332 народні депутати, оголосив спікер парламенту Дмитро Разумков.

Перед голосуванням голова ТСК Давид Арахамія закликав парламентаріїв продовжити роботу комісії ще на пів року.

"Ви всі знаєте, що відбулися кілька пожеж, які виникли на всіх складах і арсеналах. Ми почали розслідування з найбільшої (в Балаклії, - ред.), де ми втратили за ринковою вартістю не менш ніж 10 млрд доларів", - заявив Арахамія.

Він повідомив, що є дві версії події, одна з них - російська диверсія за допомогою безпілотника.

"Коли ми почали опитувати людей, то були здивовані. Перша експертиза Харківського інституту, який викликали розслідувати, дійшла висновку, що це були снаряди, закладені на самій території арсеналу. Як тільки цей висновок отримали - почали тиснути на людей, перекинули на іншу експертизу в Київ, яка повідомила версію з безпілотником", - пояснив нардеп.

Арахамія повідомив, що зараз не йдеться про те, який з висновків правдивий, але є дві різні версії.

"Ми говоримо, що потрібно забрати розслідування з Харкова до Києва, потрібно провести незалежну повторну експертизу і зробити цей процес відкритим для суспільства", - заявив Арахамія.

Нагадаємо, що тимчасова слідча комісія Верховної Ради поставила під сумнів офіційну версію пожежі на арсеналі в Балаклії, яка сталася в 2017 році. Голова комісії Давид Арахамія заявив, що насправді в момент вибуху в районі Балаклії не було ніяких літальних апаратів, а пожежа почалася з підриву спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю.

Арахамія при цьому посилається на дані Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

23 березня 2017 року вночі на території найбільшого в Україні військового складу Міністерства оборони в Балаклії виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. За даними військової прокуратури, причиною пожежі стала диверсія.

Тодішній голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Сергій Пашинський говорив, що пожежа в Балаклії знищила боєприпасів на 1 мільярд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram