ГоловнаСуспільствоПодії

Забродський прокоментував проміжні висновки ТСК Ради про пожежу на військовому складі в Балаклії

Він назвав дві різні версії загоряння на арсеналі.

Забродський прокоментував проміжні висновки ТСК Ради про пожежу на військовому складі в Балаклії
Балаклея, березень 2017.
Фото: EPA/UPG

Народний депутат України від "Європейської Солідарності" Михайло Забродський прокоментував проміжні результати роботи парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) з питань надзвичайних ситуацій на базах і складах ракет і боєприпасів ЗСУ щодо пожежі на складі в Балаклії в 2017 році.

Він підкреслив, що ці висновки є обов'язковими після шести місяців роботи ТСК і не є остаточним висновком. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook

"Не знав цього раніше, а виявляється, що версій події, наприклад, на 65-му арсеналі (в Балаклії, - ред.) досі існує дві. І різниця в них не в процентному співвідношенні, наприклад, вибухової речовини, а в принципових речах. Усі чули про БПЛА противника, але мало хто чув про варіант з закладанням вибухівки безпосередньо на об'єкті. Всі були вражені ефективністю ворожого ударного безпілотника, але мало хто задавався питанням, чому такий ефективний спосіб знищення боєприпасів такої кількості був застосований противником практично одночасно. Всі чули про вибухи зенітних ракет, але мало хто чув про вибух танкових снарядів", - повідомив Забродський.

Він додав, що дві авторитетні установи судової експертизи називають два різні місця початкової детонації на території арсеналу. Тому існують дві різні версії причин, часу й обставин НП.

Забродський зазначив, що обидві версії є результатом роботи фахівців, але "перенаправлення під час слідства матеріалів з одного науково-дослідного інституту судових експертиз у другий, схильний до більш "зручного" варіанту причин і обставин - це питання саме для парламентського контролю".

Забродський повідомив, що можливість підриву зенітної ракети 3М9 комплексу "Куб" перевіряли пострілом кумулятивної ПГ-7В по зенітній ракеті комплексу "Бук".

"При вдалому пострілі ПГ-7В здатна вивести з ладу БМП або БТР, а не те, що зенітну ракету з корпусом легкого сплаву. Не потрібно бути криміналістом, щоб зрозуміти, що така експертиза ставить більше запитань, ніж дає відповідей", - повідомив нардеп.

Окрім цього, можливість виявлення повітряної цілі БПЛА противника здійснювалася засобами контролю повітряного руху шляхом прольоту по маршруту вертольота МІ-8МТ.

"У МІ-8 так звана поверхня розсіювання - визначальна технічно-габаритна характеристика, що впливає на ймовірність виявлення засобами активної локації, разів у 150 перевищує цей показник у всіх "кандидатів" в ударні БПЛА", - пояснив він.

Забродський також додав, що воронки від будь-яких вибухів не бувають прямокутної форми.

Нагадаємо, тимчасова слідча комісія Верховна Рада поставила під сумнів офіційну версію пожежі на арсеналі в Балаклії, яка сталася в 2017 році. Голова комісії Давид Арахамія заявив, що насправді в момент вибуху в районі Балаклії не було ніяких літальних апаратів, а пожежа почалася з підриву спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю.

Арахамія при цьому посилається на дані Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім Бокаріуса.

23 березня 2017 року вночі на території найбільшого в Україні військового складу Міністерства оборони в Балаклії виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. За даними військової прокуратури, причиною пожежі стала диверсія.

Тодішній голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Сергій Пашинський говорив, що пожежа в Балаклії знищив боєприпасів на 1 мільярд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram