ГоловнаПолітика

Рада запустила спецпроцедуру для розгляду "антиколомойського" законопроєкту

Після запуску спецпроцедури розгляд законопроєкту здійснюється 2 дні.

Рада запустила спецпроцедуру для розгляду "антиколомойського" законопроєкту
Фото: nus.org.ua

Верховна Рада схвалила спеціальну процедуру для розгляду законопроєкту № 2571-д про заборону повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам (так званий "антиколомойський" закон).

За прийняття такого рішення проголосували 255 депутатів, передають "Українські новини".

Цю процедуру застосовують вперше і вона стала доступна після прийняття змін до регламенту парламенту 16 квітня.

Так, після запуску спецпроцедури розгляд законопроєкту здійснюється у 2-денний термін, під час якого кожна депутатська фракція (депутатська група) визначає не більше п'яти пропозицій, поправок, не врахованих профільним комітетом, на яких вона наполягає, кожен позафракційний депутат – одне речення, поправку, а профільний комітет узагальнює пропозиції, поправки та готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроєкту в другому читанні, у яку входять також усі враховані ним пропозиції та поправки.

На пленарному засіданні при розгляді законопроєкту в другому читанні за особливою процедурою на виступи голови або члена комітету, ініціатора відхиленої пропозиції, поправки, що вимагає поставити їх на голосування, виділяється до 2 хвилин (врахованої головним комітетом – до 1 хвилини), голови або представника головного комітету для обґрунтування рішення комітету з кожній обговореній пропозиції, поправці – до 1 хвилини.

Нагадаємо, до "антиколомойського" закону подали більш як 16 тис. поправок. Якщо депутати зважилися б почати їхній розгляд за звичайною процедурою, це могло б затягтися на місяці, і робота парламенту була б заблокована.

На позачерговому засіданні 16 квітня Рада ввела особливу процедуру прийняття законопроєкту № 2571-д. Депутати прописали в регламенті: якщо до законопроєкту (крім проєкту кодексу чи законопроєкту за спецпроцедурою) перед другим читанням подали поправки в кількості, що у п'ять разів перевищує кількість статей проєкту (але не менше як 500), його можна розглядати за особливою процедурою.

У той же день Рада зареєструвала чотири проєкти постанов про скасування результатів голосування за законопроєкт про спрощення процедури розгляду великої кількості поправок до законопроєктів. Це й заблокувало підписання прийнятого законопроєкту спікером Ради Дмитром Разумковим. 24 квітня Рада розблокувала підписання закону про зміни до регламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram