ГоловнаПолітика

Рада ввела особливу процедуру ухвалення "антиколомойського" закону

Депутати розблокували виконання ключової умови для кредиту МВФ.

Рада ввела особливу процедуру ухвалення "антиколомойського" закону
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ввела особливу процедуру прийняття законопроєкту №2571-д про гарантії неповернення банків колишнім власникам (так званий "антиколомойський" закон).

За відповідний законопроєкт №1043 на позачерговому засіданні в четвер у другому читанні і в цілому проголосували 242 депутати. Його підтримали тільки 204 депутати монобільшості, голосів додали ОПЗЖ (15), "Довіра" (13) і позафракційні депутати (10).

Депутати прописали в регламенті: якщо до законопроєкту (крім проєкту кодексу чи законопроєкту за спецпроцедурою) перед другим читанням подали поправки в кількості, що уп'ятеро перевищує кількість статей проєкту (але не менш ніж 500), його можна розглядати за особливою процедурою.

Її повинні ініціювати третина депутатів (зараз - 150 осіб).

Особлива процедура передбачає, що кожна фракція може вибрати не більш ніж п'ять пріоритетних правок, на яких вона наполягає, а кожен позафракційний депутат - по одній.

Їх можна буде ставити на затвердження під час розгляду у Верховній Раді. Решта будуть вважатися відхиленим, якщо їх не підтримав профільний комітет.

Закон набуде  чинності наступного дня після публікації.

Перед голосуванням спікер Верховної Ради Дмитро Разумков сказав, що цей законопроєкт буде тимчасовим. Але за це треба буде проголосувати окремо на одному з наступних засідань.

Нагадаємо, що до "антиколомойського" закону подали більш ніж 16 тисяч поправок. Якщо депутати зважаться почати їх розгляд за звичайною процедурою, то це може затягнутися на кілька місяців, і роботу парламенту буде заблоковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram