ГоловнаПолітика

FP: ООН відмовилася від співпраці з китайською фірмою, яка сприяла владі у стеженні

Tencent Holdings повинна була надавати телекомунікаційні послуги до 75-річчя ООН.

FP: ООН відмовилася від співпраці з китайською фірмою, яка сприяла владі у стеженні
Си Цзиньпин приветствует Антонио Гутерреша на форуме, 15 мая 2017.
Фото: EPA/UPG

Організація Об'єднаних Націй відмовилася від угоди з китайським телекомунікаційним гігантом Tencent Holdings про надання відеоконференцій і текстових послуг до 75-річчя міжнародної організації.

Рішення було ухвалено після того, як представники США і правозахисники поскаржилися, що Tencent допомагає владі Китаю в стеженні, пише Foreign Policy.

"Критики стверджують, що угода винагороджує компанію, яка сприяла зусиллям Пекіна в галузі цифрового спостереження і придушила свободу слова в інтернеті в Китаї", - йдеться в публікації.

"Наприкінці минулого місяця ООН спровокувала політичний скандал, коли оголосила про плани заручитися підтримкою китайського гіганта соціальних мереж і відеоігор, щоб бути платформою для онлайн-дискусії з мільйонами користувачів по всьому світу про майбутнє ООН в США напередодні святкування 75-річчя. Протягом наступних тижнів законодавці і правозахисники США чинили тиск на США, щоб припинити дію угоди, заявивши, що це підірве репутацію міжнародної організації як захисника свободи слова і прав людини", - зазначає видання.

Раніше розвідка США дізналася про заниження Китаєм даних щодо коронавірусу. За даними Bloomberg, у секретній доповіді президенту США Дональду Трампу повідомлялося, що Китай не єдина країна з підозрілою публічною звітністю про коронавірус. Західні чиновники вказали також на Іран, Росію, Індонезію і особливо Північну Корею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram