ГоловнаПолітика

"Йдеться не про сотні, а про десятки", - Резніков про великодній обмін утримуваними

Україна наполягає на обміні "всіх на всіх", але наразі не може його реалізувати.

"Йдеться не про сотні, а про десятки", - Резніков про великодній обмін утримуваними
Фото: Макс Левин

Майбутній обмін утримуваними особами, який може відбутися найближчими двома днями, не буде обміном "всіх на всіх".

Про це повідомив міністр у справах тимчасового окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олексій Резніков.

За його словами, Україна наполягає на звільненні всіх заручників, яких утримують в ОРДЛО, але поки що намагається витягнути з полону тих, кого може, передає Інтерфакс-Україна.

"Нам би теж хотілося, щоб їх було набагато більше. Йдеться не про сотні, а про десятки. Точну кількість я наразі не можу сказати, тому що вона може змінюватися на кілька людей з певних причин. Це ж стосується і тих, кого віддає Україна", - розповів Резніков.

Далеко не всі засуджені в Україні злочинці, на звільненні яких наполягають росіяни і бойовики "ДНР" і "ЛНР" погоджуються їхати в ОРДЛО в рамках обміну. З кожним з них повинні поговорити представники ОБСЄ, щоб підтвердити добровільність відмови від участі в обміні.

"Є люди, які не хочуть повертатися на тимчасово окуповані території. Вони хочуть залишатися в Україні. Але все одно доведеться робити верифікацію за участю представників ОБСЄ, що ця відмова є усвідомленою", - зазначив міністр.

Резніков нагадав, що Україна, як і раніше, наполягає на обміні у форматі "всіх на всіх", але поки що його реалізувати не вдається з низки причин.

"Формула "всіх на всіх" - це принципова політична домовленість лідерів у рамках нормандського формату, яка пролунала в грудні 2019 року в Парижі. Однак, безумовно, не стояло питання так, що всіх на всіх одномоментно. Тому ми повинні і змушені миритися з тим, що ось скільки ми можемо забрати в один момент - стільки і забираємо", - пояснив міністр.

"Та сторона теж робить запит. І в режимі такого збалансованого підходу, більш-менш рівного, це відбувається. Це один з етапів процесу "всіх на всіх", - додав він.

Раніше повідомлялося, що звільнених під час обміну з ОРДЛО українців на 14 днів помістять на обсервацію. Швидше за все, обмін утримуваними особами відбудеться в двох місцях, оскільки навіть між двома непідконтрольними сьогодні українській владі тимчасово окупованими територіями Луганської та Донецької областей також є внутрішній кордон через пандемію коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram