ГоловнаСвіт

Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО

Заявку подали у січні 2020 року.

Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО
Фото: пресс-служба президента Украины

Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У січні 2020 року, виконуючи доручення президента Володимира Зеленського, Україна подала заявку на участь у Програмі розширених можливостей НАТО.

"Потім було багато дипломатії. Дуже багато дипломатії на всіх рівнях. І ось це спрацювало. Мало хто вірив, що нам вдасться, але ми це зробили", - зазначив Кулеба.

На сайті Північноатлантичного альянсу повідомляється, що Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки. Це включає в себе розширений доступ до програм і вправ щодо взаємодії, а також ширший обмін інформацією.

"Це рішення визнає значний внесок України у місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19", - сказала офіційний представник НАТО Оана Лунгеску.

Україна стала шостим партнером за розширеними можливостями НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.

В Альянсі наголосили, що статус України як партнера за розширеними можливостями не визначає ніяких рішень щодо членства в НАТО.

"Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну у її зусиллях з проведення реформ, у тому числі у сфері безпеки і оборони, щодо громадянського контролю і демократичного нагляду, а також у боротьбі з корупцією", - підсумували в НАТО.

Нагадаємо, що участь у програмі EOP дасть можливість оперативніше обмінюватися розвідувальними даними з Північноатлантичним Альянсом.

Кулеба повідомляв, що якби Україна була учасницею програми, у випадку зі збитим українським літаком в Ірані Київ міг би швидше отримати якісні розвідувальні дані від союзників у НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram