ГоловнаСвіт

Столтенберг закликав союзників по Альянсу продовжувати вносити до бюджету НАТО по 2% ВВП

Він підкреслив, що Росія продовжує озброюватися.

Столтенберг закликав союзників по Альянсу продовжувати вносити до бюджету НАТО по 2% ВВП
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників по альянсу продовжувати вносити до бюджету НАТО по 2% свого ВВП, незважаючи на кризу, спричинену пандемією коронавірусу SARS-CoV-2.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Die Welt, передає Deutsche Welle.

"Я бачу зниження кон'юнктури в країнах-членах альянсу і знаю, що для боротьби з цим потрібно збільшувати витрати в багатьох сферах. Однак загрози і виклики в сфері безпеки, що існували до кризи, не зникли і під час пандемії", - сказав Столтенберг.

"Росія продовжує озброюватися, глобальний баланс сил змінюється через посилення Китаю, а терористична організація ІГ знову намагається зміцнити позиції в Сирії та Іраку", - пояснив генсек НАТО.

Двопроцентна планка в НАТО означає, що до 2024 року всі союзники повинні забезпечити виділення на військові потреби альянсу не менш ніж 2% від обсягу свого ВВП.

Нагадаємо, Німеччина за останні роки збільшила витрати на оборону, однак у 2019 році вони все ще становили 1,38% ВВП. У зв'язку з цим президент США Дональд Трамп постійно критикує Берлін, звинувачуючи Німеччину в недостатньо активній фінансовій участі в НАТО.

Також Трамп вважає, що недостатньо коштів у бюджет НАТО вкладає Данія.

США в 2019 році виділили на оборону, згідно з даними НАТО, 730 млрд доларів, тобто близько 3,4% свого ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram