ГоловнаСвіт

Генсек ООН дозволив співробітникам брати участь в антирасистських демонстраціях

"Вираження солідарності" або "мирна громадянська активність" повинні мати особистий характер.

Генсек ООН дозволив співробітникам брати участь в антирасистських демонстраціях
Антониу Гуттериш
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш у вівторок розіслав співробітникам організації лист, в якому йдеться про те, що їм не заборонено брати участь в антирасистських демонстраціях, які проходять в США та інших країнах.

Про це пише Голос Америки.

«Це жодним чином не означає, що співробітники повинні зберігати нейтралітет і неупередженість перед обличчям расизму, - написав Гутерриш в листі, покликаному прояснити позицію організації. - Навпаки, немає ніякої заборони на приватне вираження солідарності або мирну громадянську активність, за умови, що вони здійснюються суто в особистій ролі».

У листі, що опинився у розпорядженні агентства Reuters, також говориться, що недавні рекомендації Комісії з етики «покликані підкреслити необхідність дотримуватися балансу між такими діями і здоровим глуздом в якості співробітників міжнародної організації та офіційними обов'язками».

Протести в США, що розгорілися через загибель афроамериканця Джорджа Флойда під час затримання поліцією, мають переважно мирний характер, проте в деяких містах вони вилилися в зіткнення з поліцією, підпали і мародерство.

Раніше в цьому місяці Гутерриш закликав американців протестувати мирно, а керівництво країни - дослухатися до їхніх вимог і проявляти витримку.

Демонстранти стали виходити на вулиці і в інших країнах, в тому числі у Великобританії, Франції, Австралії.

Позиція ООН з питання расизму абсолютно ясна: це сумне явище порушує Статут і підриває наші ключові цінності, - підкреслив Гутерриш в своєму листі. - У своїй роботі по всьому світу ми кожен день прагнемо внести свій внесок у просування інклюзивності, справедливості, гідності і боротьбу з расизмом в усіх його проявах».

Акції в США почалися у відповідь на смерть афроамериканця Джорджа Флойда. Чоловік був затриманий поліцейськими 25 травня в Міннеаполісі. Під час затримання один з поліцейських кілька хвилин продовжував натискати коліном на шию Флойда, який повторював, що він не може дихати. Згодом чоловік помер у реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет.

У багатьох містах США мирні акції протестів перетекли в безлади, зіткнення з поліцією і погроми. В останні дні обстановка нормалізувалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram