ГоловнаСвіт

В Австрії колишнього військового засудили до трьох років в'язниці за шпигунство на користь Росії

Оскільки колишній полковник уже відсидів більше половини терміну, його звільнили в залі суду.

В Австрії колишнього військового засудили до трьох років в'язниці за шпигунство на користь Росії
Фото: scsgroup-consult.com

Суд у Зальцбурзі засудив полковника австрійської армії у відставці до трьох років в’язниці, визнавши його винним у шпигунстві й передачі Росії даних, що становлять державну та військову таємницю.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За даними слідства, колишній полковник з 1992 по 2018 рік передавав російському Головному управлінню Генштабу збройних сил РФ (колишнє ГРУ) секретні матеріали й отримав за це 280 тисяч євро.

Для захисту національної безпеки судовий процес проходив у закритому режимі.

За словами адвоката, перед початком засідання, обвинувачений заявив, що вважає себе патріотом Австрії. Він визнав, що передавав Росії певні відомості, але стверджує, що вони не порушували держтаємницю, оскільки він отримував їх виключно з відкритих джерел, і порівняв свою роботу з роботою кореспондента за кордоном.

Оскільки колишній полковник перебував в ув’язненні з 30 листопада 2018 року і, таким чином, відсидів більш ніж половину терміну, його звільнили у залі суду.

За даними газети Kronen Zeitung, офіцер кожні два тижні спілкувався зі своїм російським куратором — таким собі «Юрієм», передавав інформацію про австрійські військово-повітряні сили, артилерійські системи, про зміст службових нарад, а незадовго до свого викриття — і про стан справ із мігрантами в Австрії.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року повідомлялося, що в Австрії викрили полковника у відставці, який з 1990-х років працював на російську розвідку. Відень і Москва обмінялися з цього приводу різкими заявами. Глава МЗС Австрії Карін Кнайсль у зв’язку з цим скасовувала заплановану поїздку в Москву. Вона заявила, що в разі підтвердження підозр у шпигунстві російсько-австрійські відносини будуть серйозно обтяжені.

11 листопада того ж року в Австрії заявили про викриття ще одного шпигуна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram