ГоловнаСвіт

У Туреччині знову почали затримувати ймовірних прихильників Ґюлена

Велика частина затриманих - військовослужбовці.

У Туреччині знову почали затримувати ймовірних прихильників Ґюлена
Архивное фото
Фото: newzz.in.ua

У Туреччині другий день тривають масові затримання в рамках розслідування справи про спробу державного перевороту в 2016 році.

Про це повідомило видання Deutsche Welle з посиланням на турецьке інформаційне агентство Anadolu.

Відзначають, що органи юстиції розпорядилися взяти під варту майже 260 підозрюваних, здебільшого військовослужбовців.

У цей час затримано вже близько 200 осіб. Поліція провела рейди в Стамбулі, Анкарі та Ізмірі, а також у місті Конья - в центральній частині Туреччини. Всім затриманим, з-поміж іншого, закидають зв'язок з організацією Fetö, заснованою радикальним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, який проживає в США. Влада Туреччини звинувачує рух Ґюлена в організації спроби державного перевороту. Fetö внесена в Туреччині до списку терористичних угруповань.

Керівництво Туреччини вже чотири роки вживає репресивних заходів проти ймовірних прихильників Ґюлена, а також опозиціонерів. У рамках розслідування справи про спробу путчу в Туреччині з лав збройних сил цієї країни, згідно з офіційними даними, було звільнено близько 20 тисяч осіб.

Нагадаємо, під час спроби військового перевороту в липні 2016 року було вбито понад 240 осіб. За даними влади, путчистам вдалося перетягнути на свій бік тисячі військовослужбовців.

Після провалу перевороту в країні було введено надзвичайний стан. У спробі перевороту Анкара звинуватила рух Ґюлена, який з 1999 року живе в США. Під приводом боротьби з прихильниками проповідника в Туреччині були звільнені тисячі державних службовців, поліцейських, військових і вчених. Близько 160 тисяч осіб опинилися за ґратами, більш ніж 50 тисячам осіб висунули звинувачення. Було закрито низку опозиційних до влади ЗМІ. 104 особи отримали довічні терміни.

У грудні 2018 року президент США Дональд Трамп обіцяв видати Ґюлена Туреччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram