ГоловнаСвіт

МЗС Грузії знову викличе українського посла для консультацій через Саакашвілі

Залкаліані вважає, що експрезидент Грузії втручається у внутрішню політику країни.

МЗС Грузії знову викличе українського посла для консультацій через Саакашвілі
Фото: facebook/Oleksandr Kosariev

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані вважає, що колишній президент країни, голова Виконавчого комітету з реформ України Михайло Саакашвілі продовжить втручатися у внутрішню політику Грузії.

Про це пише "Грузия.online".

"Це саме те питання, яке змусило нас до дуже серйозного підходу, через що ми відкликали посла для консультацій. Саме про це ми попереджали наших українських колег - людина, яку призначено на одну з високих посад, яка перебуває в розшуку, яку грузинське правосуддя хоче притягнути до відповідальності в чотирьох незалежних справах, далі втручається у внутрішню політику Грузії. Природно, заява, яку ми почули вчора, є прямим втручанням у внутрішні справи іншої країни і прямим втручанням громадянина України в процес виборів", - заявив Залкаліані.

Так він прокоментував слова Саакашвілі: "Я не збираюся спокійно дивитися на руйнування і остаточне знищення Грузії. Я дійсно буду на передній лінії боротьби".

Залкаліані додав, що в грузинське МЗС для роз'яснень викличуть посла.

Нагадаємо, раніше, 8 травня, Грузія відкликала посла в Україні Теймураза Шарашенідзе для консультацій після того, як Саакашвілі очолив Виконком з питань реформ України. Коментуючи це рішення, Саакашвілі заявив, що грузинському народу загрожує голод, якщо відносини між Києвом і Тбілісі будуть зіпсовані через його призначення.

Прем'єр Грузії Георгій Гахарія раніше заявив, що не розриватиме дипломатичних відносин з Україною через призначення Саакашвілі. Він підкреслив, що стратегічне партнерство з Україною не підважуватимуть "через окремих безвідповідальних політиків".

Саакашвілі двічі був президентом Грузії - з 2004 по 2007 і з 2008 по 2013 рік. На батьківщині його звинувачують у перевищенні повноважень і розтраті бюджетних коштів. Саакашвілі всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Після приходу Петра Порошенка до влади Саакашвілі у 2015-2016 роках був головою Одеської ОДА. Згодом Порошенко позбавив його українського громадянства, а у 2018 році Саакашвілі видворили з України. До 2021 року йому було заборонено в'їзд.

Заступивши на посаду, президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram