ГоловнаПолітика

Грузія не розриватиме дипломатичних відносин з Україною через призначення Саакашвілі, - прем'єр-міністр

Стратегічне партнерство з Україною не буде поставлено під сумнів "через деяких безвідповідальних політиків".

Грузія не розриватиме дипломатичних відносин з Україною через призначення Саакашвілі, - прем'єр-міністр
Георгий Гахария
Фото: gov.ge

Грузія не буде розривати дипломатичні відносини з Україною через призначення Михайла Саакашвілі главою виконкому Нацради реформ, однак розробить тактику захисту від його авантюр. Про це 9 травня заявив журналістам прем'єр-міністр країни Георгій Гахарія, передає грузинський "Перший канал".

"Ми відкликаємо посла з України для консультацій, але це не означає, що ми поставимо під сумнів дипломатичні відносини або стратегічне партнерство", – заявив Гахарія.

Прем'єр-міністр Грузії зазначив, що стратегічне партнерство з Україною не буде поставлено під сумнів "через окремих безвідповідальних політиків".

Гахарія також сказав, що був особисто залучений у процес нормалізації відносин з Україною після відставки Михайла Саакашвілі з поста глави Одеської області. За його словами, Грузія ніколи не приховувала від України своє ставлення до Саакашвілі.

"Зараз ми відкликаємо посла для того, щоби ці політичні авантюристи не змогли перешкодити стосункам із нашим братнім і стратегічним партнером і поставити під загрозу ці відносини. Для нас це найголовніше. Після цього призначення також має бути сказано про гарантії невтручання у внутрішні справи інших країн надалі, хто б там не був, і мені дуже цікаво і я буду стежити за цим, як вдасться зараз утримати Михайла Саакашвілі від втручання у внутрішні справи Грузії", – сказав Гахарія.

Нагадаємо, 7 травня Зеленський призначив Саакашвілі главою Виконавчого комітету з реформ.

Саакашвілі двічі був президентом Грузії – з 2004 по 2007 та з 2008 по 2013 роки. На батьківщині його звинувачують у перевищенні повноважень і розтраті бюджетних коштів. Саакашвілі всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Після приходу Петра Порошенка до влади Саакашвілі був у 2015–2016 роках головою Одеської ОДА. Згодом Порошенко позбавив його українського громадянства, а у 2018 році Саакашвілі видворили з України. До 2021 року йому було заборонено в'їзд на територію країни.

8 травня МЗС Грузії відкликало свого посла в Україні Теймураза Шарашенідзе в Тбілісі для консультацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram