ГоловнаПолітика

Ніхто не може приватизувати перемогу, українці зробили в неї величезний внесок, - Зеленський

"Пам'ятаючи всі жахи того періоду, ми не робимо з війни культу".

Ніхто не може приватизувати перемогу, українці зробили в неї величезний внесок, - Зеленський
Владимир Зеленский
Фото: скриншот

Український народ зробив величезний внесок у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні й ніхто не може приватизувати цю перемогу.

Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні з нагоди Дня перемоги над нацизмом, нагадавши, що з 50 млн жертв Другої світової, понад вісім мільйонів – загиблі й замучені українці.

"Пам'ятаючи всі жахи того періоду, ми не робимо з війни культу. І цей важливий день – не рекламна кампанія, не змагання гасел і не помпезний конкурс танців на кістках", – зазначив Зеленський.

Президент нагадав, що більш як сім мільйонів українців у складі антигітлерівської коаліції протидіяли нацизму як на рідній землі, так і на різних континентах.

"Без сумніву, людський подвиг не має паспорта. Але внесок українців у перемогу над нацизмом – величезний. І сьогодні ніхто не може приватизувати перемогу. Говорити, що вона могла статися й без українців. Ми не повинні цього забувати, соромитися й дарувати комусь подвиги своїх українських героїв", – зазначив глава держави.

Зеленський назвав імена українців, які відзначилися в Другій світовій. Серед них Іван Кожедуб – тричі Герой Радянського Союзу, найкращий льотчик Другої світової, який збив понад 60 ворожих літаків.

Ніколас Орешко – кавалер Медалі Пошани й «Пурпурного серця» – найвищих військових нагород США, якого в Білому домі особисто нагородив президент Гаррі Трумен.

Євдокія Завалій – перша і єдина жінка – командир взводу морської піхоти, яка брала участь у боях за Керч і Севастополь.

Олена Вітер, яка врятувала десятки єврейських дітей під час Голокосту і стала першою українкою, яка отримала титул Праведника народів світу.

Кримський татарин Амет-Хан Султан, який знищив 30 німецьких літаків, отримав дві Золоті Зірки Героя Радянського Союзу, а за часів депортації кримських татар не зрікся свого народу й боровся за його права.

Тетяна Маркус – підпільниця, яка за часів окупації Києва у 21 рік знищила кілька десятків нацистських солдатів і офіцерів і була удостоєна звання Герой України.

Працівники Харківського конструкторського бюро, які створили легендарний Т-34. Й Ігор Побірченко, який у цьому танку першим розбив ворота концтабору Аушвіц.

Академік Олександр Богомолець, чия система збору та переливання крові врятувала життя сотням тисяч поранених бійців.

Поетеса Олена Теліга, страчена нацистами в Бабиному Яру.

Василь Курка, що в 16 років став снайпером і знищив 179 ворогів.

Марія Щербаченко, яка винесла з поля бою 112 поранених.

Алекс Дяченко, ім'ям якого названо есмінець ВМС США.

Уродженець Сумщини Олексій Берест, який встановив прапор СРСР над рейхстагом і виходець із родини українських лемків Майкл Стренк, який встановив прапор США на Іводзімі.

"Ці та ще сотні тисяч імен сьогодні надихають сучасне покоління українських захисників. Своєю відвагою, жертовністю й головною істиною: «Українці обов'язково переможуть»", – додав Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram