ГоловнаСвіт

Американська компанія оприлюднила результати випробувань вакцини від COVID-19

Дослідження на мишах показало, що препарат не збільшує ризик більш тяжкого перебігу хвороби.

Американська компанія оприлюднила результати випробувань вакцини від COVID-19
Фото: EPA/UPG

Попередні результати випробування вакцини від коронавірусу на мишах, проведені американською компанією Moderna, показали, що препарат не збільшує ризик більш тяжкого перебігу хвороби і що навіть одна його доза може захистити від COVID-19.

Відповідне дослідження опубліковане на порталі bioRxiv.

Саме те, що препарат може викликати більш важкий перебіг хвороби, фахівці компанії назвали головною перешкодою для безпечного тестування вакцини на великій кількості людей.

Як приклад учені привели випробування вакцини від вірусу SARS, який є близьким родичем нинішнього коронавірусу і викликає атипову пневмонію. Тоді з'ясувалося, що препарати проти нього можуть призводити до більш важкого перебігу захворювання, особливо у людей з ослабленим імунітетом, коли той, що отримав вакцину, згодом піддається впливу патогена.

У рамках нового дослідження вчені вводили мишам препарат по одному-два рази, в тому числі дози, що вважаються недостатньо сильними, щоб викликати захисну імунну відповідь. Потім тварин піддали дії вірусу.

У результаті випробування показали, що субпротективні дози не призводили до більш важкого перебігу хвороби, а захистити від вірусу може навіть одна доза. У той же час це не означає, що такі ж результати будуть отримані під час дослідження на людях.

Завершальну стадію випробувань компанія планує провести в липні. У цьому дослідженні братимуть участь 30 тис. осіб.

Нагадаємо, провідний інфекціоніст США Ентоні Фаучі повідомив, що в Штатах розробляються вісім вакцин проти коронавірусу. Він спрогнозував, що вакцина може бути готова "пізньої осені".

Раніше в березні в США почалися перші клінічні випробування вакцини проти коронавірусу. Фахівці дослідницького центру Kaiser Permanente в Сіетлі зробили щеплення з експериментальною дозою чотирьом добровольцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram