ГоловнаСвіт

У США почали випробовувати вакцину проти коронавірусу на добровольцях

Щоб з'ясувати її ефективність, знадобиться кілька місяців.

У США почали випробовувати вакцину проти коронавірусу на добровольцях
Архивное фото
Фото: narodna-pravda.ua

У США почалися перші клінічні випробування вакцини проти коронавірусу. Фахівці дослідницького центру Kaiser Permanente у Сіетлі зробили щеплення з експериментальною дозою чотирьом добровольцям.

Про це повідомило Бі-бі-сі.

Зазначають, що вакцина містить безпечний генетичний код, узятий з вірусу, і вона не може заразити людину Covid-19.

За словами експертів, знадобиться кілька місяців, щоб з'ясувати, наскільки ефективні ця та інші вакцини, що перебувають у розробці.

Першою людиною, яку щепили, стала 43-річна мешканка Сіетла Дженніфер Холлер. "Це дивовижна можливість зробити щось важливе", - сказала вона агентству Ассошіейтед Прес.

Учені по всьому світу стежать за цим дослідженням.

Клінічні випробування фінансуються Національним інститутом охорони здоров'я, вони проводяться відразу на людях, пропускаючи стадію перевірки препарату на тваринах. Це зазвичай робиться, щоб переконатися, що вакцина активізує імунну систему.

Експерт у галузі інфекційних захворювань з Імперського коледжу Лондона Джон Трегонінг підтвердив, що в цій вакцині застосовано вже наявні технології.

"Вона була створена за дуже високими стандартами, з використанням технологій, які, як нам відомо, безпечні для застосування на людях. За всіма добровольцями будуть пильно спостерігати. Так, це все робиться дуже швидко, але це змаганням з вірусом, а не з колегами вченими, вся ця робота робиться заради людства", - зазначив він.

Як правило, вакцини виготовляють з ослаблених або мертвих вірусів. Але вакцина, що одержала назву mRNA-1273, виготовляється не з вірусу SARS-CoV-2, що спричиняє захворювання Covid-19. Вона містить частину генетичного коду, скопійованого з вірусу.

Добровольці отримали різні дози експериментальної вакцини. Кожному з них зроблять по два щеплення в руку з різницею у 28 днів. Але навіть якщо випробування пройдуть успішно, може минути ще півтора року, перш ніж вакцина стане загальнодоступною.

Нагадаємо, 13 березня президент США Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан через коронавірус.

Американському бізнесу нададуть тримісячні податкові канікули, щоб пом'якшити економічні наслідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram