ГоловнаСвіт

Іран запропонував Україні визнати причиною катастрофи літака МАУ "людську помилку" і відмовитися від права подавати в суди

Іран надіслав українському МЗС проєкт "меморандуму про взаєморозуміння".

Іран запропонував Україні визнати причиною катастрофи літака МАУ "людську помилку" і відмовитися від права подавати в суди
Фото: EPA/UPG

Іран запропонував Україні підписати так званий меморандум про взаєморозуміння у справі про збитий під Тегераном літак МАУ. Він передбачає відмову України та сімей загиблих від права подавати в суд, пише "Радіо Свобода" з посиланням на своє іранське бюро "Радіо Фарда".

Згідно з повідомленням, Іран надіслав українському МЗС проєкт меморандуму про взаєморозуміння, де українська влада і сім'ї жертв авіакатастрофи зобов'язані погодитися з "людською помилкою" як з причиною аварії літака.

"Згаданий документ також передбачає, що Україна і сім'ї загиблих не повинні ініціювати кримінальні справи і судові розгляди проти Ірану у відповідь на виплату компенсації Тегераном і оприлюднення даних бортових самописців літака після їх аналізу. У МЗС України на запит прокоментувати ці дані поки що не відповіли", - додали в ЗМІ.

Експерт з авіаційного права Андрій Гук прокоментував цю пропозицію і зазначив, що Іран може намагатися таким чином створити роз'єднаність між країнами, громадяни яких загинули в катастрофі.

За його словами, те, що Іран вказує на людську помилку як причину катастрофи, не означає, що Тегеран бере на себе відповідальність за трагедію.

Гук наголосив, що готовність Ірану виплачувати компенсації сім'ям загиблих і МАУ залишиться без відповіді, якщо Україна прийме позицію Ірану, викладену в проєкті документа.

Також проєкт меморандуму передбачає, що Іран може дозволити участь міжнародних експертів в аналізі даних "чорних скриньок", але тільки якщо він визнає, що не може сам цього зробити. Досі, за словами Гука, було зрозуміло, що Іран не співпрацює в цьому плані і не здатний або не бажає розшифровувати дані з бортових самописців.

У проєкті меморандуму не уточнюється, хто є відповідальною стороною за виплату компенсацій, і немає чітких положень щодо ідентифікації зобов'язань Ірану і термінів їх реалізації, а також будь-якої арбітражної процедури, якщо держави не досягнуть розуміння, наголосив експерт.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпусу вартових Ісламської революції.

У січні голова відділу розслідування інцидентів Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар підтвердив, що "чорні скриньки" зі збитого українського літака передадуть у Київ.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Після цього міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не починатиме розшифровування "чорних скриньок" літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", але й передавати його урядам інших країн не буде.

У квітні іранський депутат, член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хасан Норузі заявив, що за збитий український пасажирський літак МАУ під Тегераном нікого не заарештовували, а це суперечить офіційним заявам влади країни.

Крім цього, збиття цивільного авіалайнера військовими він назвав "гарним виконанням обов'язків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram