ГоловнаСвіт

Іранський депутат заявив, що за літак МАУ нікого не заарештовували, а військові "добре виконали свої обов'язки"

За його словами, нікого не заарештовуватимуть.

Хасан Норузі
Фото: english.alarabiya.net
Хасан Норузі
Іранський депутат, член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хасан Норузі заявив, що за збитий український пасажирський літак МАУ під Тегераном нікого не заарештовували, що суперечить офіційним заявам влади країни. Про це пише Al Arabia

Крім того, збиття цивільного авіалайнера військовими він назвав "гарним виконанням обов'язків".

"Військові сили добре виконали свої обов'язки. Рух літака був дуже підозрілим", - заявив він.

Норузі сказав, що літак нібито "не був під контролем диспетчерської вежі, а опинився під контролем Америки", борт був в Ізраїлі за тиждень до атак, там "його систему безпеки зламали і перехопили управління".

"На літаку були встановлені спеціальні цілі в Ірані. З огляду на те, що літак контролювався іншими країнами, наші військові добре впоралися зі своїм завданням. Зважаючи на ці докази, було б безглуздо заарештовувати причетних осіб", - сказав він.

Норузі підкреслив, що причетних до смертельної авіакатастрофи не заарештовуватимуть.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу та дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

23 січня стало відомо, що Іран прийме рішення про "чорні скриньки" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну.

25 січня голова Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф повідомив, що винуватий в авіакатастрофі літака МАУ поблизу Тегерана перебуває у в'язниці.

Україна неодноразово зверталася до Ірану з проханням передати на розшифровку "чорні скриньки", однак поки що їх не передали.

2 березня на той момент генпрокурор України Руслан Рябошапка заявив, що комунікацію з правоохоронними органами Ірану щодо катастрофи літака української авіакомпанії МАУ відновлено, проте через епідемію коронавірусу консультації відклали. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram